16 Tips voor de aanleg van uw tuin

Bij het tuinontwerp en de tuinaanleg van uw nieuwe droomtuin is er werkelijk een overweldigende keuze aan allerlei elementen die in de tuin kunnen worden toegepast. De elementen waarmee uw tuin wordt aangelegd, zijn bepalend voor de sfeer die ontstaat maar ook hoe praktisch de tuin is. De juiste keuze van de elementen is dus heel belangrijk. We hopen dat we u met onderstaande 16 tips een heel eind op weg kunnen helpen.

Tip 1: Betonverharding, natuursteen of keramische tegels in uw tuin?

Over verharding valt heel veel te zeggen. Het is een zeer bepalend element in de tuin. Traditioneel is er de keuze uit natuursteen verharding en betonverharding en de keuze tussen tegels of klinkers. De smaak is hierbij bepalend. Een tegelverharding geeft een rustiger uitstraling, een klinkerverharding daarentegen is wat drukker.

Relatief nieuw zijn keramische tegels. Deze tegels hebben echt de toekomst: ze zijn maatvast, kleurvast en slijtvast. Ze krassen niet, zijn extreem hard waardoor er geen vlekken op kunnen komen en zijn niet glad en niet zwaar. U heeft de keuze uit een groot aantal kleuren en prints. Al deze voordelen maken dat het toepassen van keramische tegels in uw tuin zeer het overwegen waard is.

U kunt natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van de verschillende soorten en maten verharding.

Tip 2: Wel of geen vijver?

Een vijver is niet zo handig in combinatie met kleine kinderen. Als je toch graag een vijver wil, dan kan daar in het ontwerp al wel rekening met gehouden worden door bijvoorbeeld nu voor een gazon te kiezen en het gazon als de kinderen ouder zijn te vervangen door een vijver.

Als een vijver goed is ingericht, d.w.z. met de juiste oppervlakte-diepte verhouding en met een goed werkend filter, dan valt het onderhoud wel mee. Als je kiest voor een vijver met alleen maar vis en weinig planten dan is een vijverfilter zelfs essentieel als je een heldere vijver wilt. Hoe meer vissen er in de vijver zwemmen, hoe groter het vijverfilter moet zijn.

Villa met zwembad in de grond en poolterras

Tip 3: Welk type zwembad past in mijn tuin?

Bij een zwembad in de tuin is er een keuze uit een prefab zwembad en een bouwkundig zwembad. Een prefab zwembad is sneller te plaatsen en goedkoper in aanschaf. Een bouwkundig zwembad kunt u helemaal naar uw wensen vormgeven.

In combinatie met een jacuzzi en een sauna is het zwembad ook in de wintermaanden heerlijk ontspannend. Het reguliere onderhoud kunt u zelf uitvoeren. Eens per jaar voert de zwembadbouwer onderhoud uit aan de installaties. Lees hier meer tips over een zwembad in uw tuin.

Tip 4: Waarvoor gebruik ik de verlichting in de tuin?

Er zijn twee toepassingen van verlichting: functioneel of sfeercreërend. Bij functionele verlichting wordt gebruik gemaakt van staande armaturen die een groot vloeroppervlakte uitlichten. Bij sfeercreërende verlichting moet u denken aan spotjes die bijvoorbeeld een boom, een traptrede of een waterelement uitlichten.

Tegenwoordig wordt hoofdzakelijk LED verlichting toegepast. LED is laag in energieverbruik en ook een verschillende sfeertinten verkrijgbaar.

Tuinverlichting kan worden opgenomen in de domotica voor binnen. Er zijn ook verschillende mogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld in- en uitschakeling en zomer- en wintertijd.

Kleine, sfeervolle tuin met zithoek en plonsbad

Tip 5: Waar let ik op bij tuinmeubelen?

De keuze van de tuinmeubelen in uw tuin hangt bij uitstek af van hoe u uw tuin wilt beleven. In een tuinkamer om heerlijk te relaxen hoort een louncheset. Als u met uw gezin en vrienden in de zomer buiten wilt eten dan ligt de keuze voor een grote tafel met veel stoelen voor de hand.

De stijl van de meubelen is sfeerbepalend in de tuin. Zorg ervoor dat ze onderdeel uitmaken van de rest van de tuin. Of het kunststof, metalen of houten meubelen worden hangt ook af van uw smaak. Houd er rekening mee dat houten tuinmeubelen in de loop der jaren grijs verkleuren.

Tip 6: Een pergola van hout, metaal of kunststof?

Een pergola of overkapping kan worden toegepast als schaduwgedeelte boven een terras. Of als lijn in de tuin om het zicht naar de buren te camoufleren. De materialen die voor de opbouw van een pergola worden gebruikt zijn hout, kunststof of metaal. Ook hier is het weer van belang dat ze onderdeel uitmaken en passen bij de rest van de tuin.

Een pergola kan ook prima worden gebruikt om een schommel of een hangmat aan te bevestigen. Houd er dan wel rekening mee dat de draagconstructie voldoende is om het gewicht te dragen.

Het FSC keurmerk op hout verzekert u ervan dat het komt uit verantwoord beheerde bossen. Geïmpregneerd hout is over het algemeen niet zo milieuvriendelijk. Het beste alternatief voor hout is Europees hout, bijvoorbeeld douglas hout. Dit hoeft niet de halve wereld te worden getransporteerd, maar komt uit Europese bossen.

Tip 7: Hoe wordt de vlonder in mijn tuin?

Een vlonderterras kan worden gemaakt van hout en gerecycled kunststof. Houten vlonderplanken zijn er in een standaard groef, maar ook in gladde planken en met een facetrandje. U kunt tropisch hardhout toepassen maar ook douglas hout of eiken is zeer geschikt. Houd er rekening mee dat alle hout naar grijs verkleurt.

Een houten vlonder wordt net zo glad als een tegelverharding. Door de vlonder jaarlijks te reinigen met een hogedrukspuit blijft deze mooi en veilig.

De voordelen van Europees hout zijn hierboven al toegelicht

Een vlonder van gerecycled kunststof is duurzaam, wordt minder snel glad en is verkrijgbaar in diverse kleuren.

Tip 8: Beplanting: één van de belangrijkste onderdelen bij tuin aanleg

De beplanting maakt of kraakt uw tuin. Het is één van de belangrijkste onderdelen van een nieuwe tuin en zeer sfeerbepalend. Het plantschema, de keuze van de planten, is het moeilijkste onderdeel van het ontwerp. Echt iets om aan de tuinontwerper over te laten. Hij moet namelijk rekening houden met bijvoorbeeld bloeitijden, bloeikleur, hoogte van de planten en standplaats.

Beplanting kan van rustig tot druk. Dit hangt ook weer af van de sfeer die u samen met de ontwerper wilt creëren. Grote vlakken met één soort ten opzichte van een gevarieerde border.

Wilt u een tuin die direct een volwassen indruk geeft? Kies dan voor een grote maat bomen en planten.

Tip 9: Wel of geen gazon?

De keuze voor een gazon kan uit praktische overwegingen of voor de sierwaarde gemaakt worden. Waarop de keuze ook gebaseerd is, een gazon in de tuin geeft een ruimtelijk beeld waardoor de belijningen in de tuin gemakkelijk te bepalen zijn.

Als het gazon intensief gebruikt wordt, bijvoorbeeld door spelende kinderen, dan kunt u het beste kiezen voor speelgazon. Als het gazon niet veel belopen wordt, dan kunt u evengoed kiezen voor speelgazon. Een alternatief is een fijner grasmengsel, vaak aangeduid als siergazon.

Bij de aanleg van het gazon kunt u kiezen voor graszoden of graszaad. Het grote voordeel van graszoden is, dat het gazon meteen klaar is en na een aantal weken al belopen kan worden. Als u het gazon laat inzaaien dan duurt het een stuk langer voordat u het kunt betreden. De aanleg is wel goedkoper.

Een gazon vraagt intensief onderhoud; verticuteren in het voorjaar, wekelijks gras maaien, drie keer per jaar bemesten, kanten aansteken. Lees hier meer over de aanleg van een gazon.

Een alternatief voor ‘echt’ gras is kunstgras. Het grote voordeel van kunstgras is dat het nauwelijks onderhoud vraagt.

Tip 10: Wil ik een speelelement in mijn tuin?

Een schommel of een trapladder kunnen in het ontwerp van uw tuin worden geïntegreerd door ze aan een pergola te hangen. Op een speeltoestel, een zandbak of een trampoline moet het ontwerp aangepast worden. U kunt kiezen voor een standaard bouwpakket, maar een op uw wens toegesneden speeltoestel zorgt voor een speciaal element in de tuin.  Tegenwoordig zijn er steeds meer speelelementen verkrijgbaar die van duurzaam hout zijn gemaakt.

In het ontwerp van de kindvriendelijke tuin kunt u er nu al rekening mee houden dat het speelelement verdwijnt als de kinderen groter zijn, zonder dat het hele ontwerp aangepast moet worden. U kunt bijvoorbeeld het gat waar nu de trampoline staat met relatief weinig inspanning veranderen in een vijver.

Tip 11: Hoe regel ik de afwatering bij de aanleg van mijn tuin?

Het is zonde om het water vanaf het dak van uw huis via de hemelwater zo de riolering in te laten lopen. Via waterberging kunt u het water tijdelijk opslaan en later gebruiken voor de beregening van uw tuin.

Tuinen die te nat zijn komen voornamelijk voor in nieuwbouwwijken. Slecht grondwerk is de oorzaak. In deze gevallen is een goede drainage het startpunt van de aanleg van een nieuwe tuin. Want zonder een goede drainage zullen de planten in uw tuin slecht groeien en zelfs doodgaan. Bekijk hier meer tips voor een duurzamere tuin.

Tip 12: Een groene erfafscheiding of ‘hard’ materiaal?

Als u na gaat denken over erfafscheiding kunt u grofweg twee keuzes maken: een groene afscheiding met planten of een erfafscheiding van ‘hard’ materiaal.

Een groene afscheiding zorgt voor een versmelting met de omgeving en voorkomt harde lijnen in de tuin. Een haag kunt u hoger laten groeien dan bv. een standaard schutting. Houd er wel rekening mee dat het even duurt voordat een haag is dichtgegroeid. U zult dus niet meteen ‘vrij’ zitten. Een goed alternatief is dan de kant-en-klaar haag.

Een houten of metalen schutting of een muur als erfafscheiding zorgt voor een optimaal gebruik van de ruimte, omdat dit soort afscheiding meestal smaller is dan een groene afscheiding. Door begroeiing met klimplanten kunt u een lange kale muur onderbreken.

Een schutting of gemetselde muur als erfafscheiding is veiliger. Je kunt er niet dwars door heen. Als u een veilige, groene schutting wilt, dan kunt u kiezen voor een hekwerk begroeid met klimplanten.

Tip 13: Welke accessoires passen in mijn tuin?

Bij accessoires denk ik bijvoorbeeld aan bloembakken of kunst, een tuinhaard, een barbecue of een buitenkeuken. Erg divers dus, maar waar het op neer komt is dat deze elementen over het algemeen zeer sfeerbepalend zijn. Vaak zie ik dat klanten wel de tuin laten ontwerpen door een tuinontwerper, maar de accessoires zelf uitkiezen.

Daardoor komt het nogal eens voor dat afbreuk wordt gedaan aan de sfeer die gezamenlijk met de tuinontwerper is uitgedacht. Kies de accessoires dan ook in overleg met de tuinontwerper, zodat de details in positieve zin het verschil in de tuin maken.

Tip 14: Waarom laat ik een beregening aanleggen?

Gedurende een lange periode van droogte, die tegenwoordig steeds vaker voorkomt, zult u maar wat blij zijn dat u gekozen heeft voor een beregeningsinstallatie in de tuin. Als u merkt hoeveel tijd het u bespaart, maakt het de investering meer dan waard.

Omdat de terugverdientijd voor een put met grondwater erg lang is, ligt de keuze voor een beregeningsinstallatie op leidingwater voor de hand. Laat van tevoren de druk op de waterleiding bepalen. Het aantal circuits dat u nodig heeft kan op basis hiervan worden bepaald.

zitgedeelte tuin naast zwembad pergola en terrasoverkapping

Tip 15: Waarom een terrasoverkapping?

In de tuinen die wij ontwerpen en aanleggen is steeds vaker plaats voor een douglas houten terrasoverkapping. Behalve dat een terrasoverkapping uw tuin een extra uitstraling geeft, is het grote voordeel dat u ’s avonds langer buiten kunt zitten. En ook een regenbui houdt u niet tegen om heerlijk van uw tuin te genieten. U hoeft ook nooit meer uw tuinmeubelen binnen te halen .

U kunt er voor kiezen om de terrasoverkapping uit te breiden met een berging waarin u uw tuingereedschap, het speelgoed van de (klein)kinderen en uw fietsen kwijt kunt.

Tip 16: Een sedumdak op uw tuinhuis of terrasoverkapping

Als u een terrasoverkapping in uw tuin wilt, dan is het ook mogelijk om een sedumdak op uw terrasoverkapping, berging of tuinhuis te leggen. Dit biedt u verschillende voordelen:

  • Goede isolatie in zomer en winter
  • Een natuurlijke uitstraling, en dus prettig om op uit te kijken
  • Opvang van regenwater tijdens hevige regenbuien
  • Langere levensduur van de dakbedekking

Bonustip: ga in gesprek met een ervaren hovenier.

Zorg dat alle elementen en al uw tuinwensen goed op elkaar zijn afgestemd. En laat een professionale partij uw tuin aanleggen. Zo voorkomt u ongemakkelijke verrassingen tijdens het aanleggen van de nieuwe tuin.

Met ruim 50 jaar ervaring kunnen de hoveniers van Het Rullen u uitstekend helpen met het ontwerp en de aanleg van uw droomtuin in de buurt van Eindhoven. Ga voor een heerlijk buitenleven en neem nu contact op.

Relevante tuinartikelen

Telefoon icoon Neem contact op