Een zwembad in de tuin: voorbeelden van tuinontwerpen en tips

Hoe heerlijk is het om bij zomers weer aan je eigen zwembad te kunnen gaan liggen? Een zwembad in de tuin is dan ook een droom van velen. Gelukkig maakt het daarvoor niet uit of je een grote of een kleine tuin hebt. Bij Het Rullen Hoveniers maken we namelijk een tuinontwerp mét zwembad voor iedere tuin in de regio Eindhoven!

Moderne strakke tuinen met een zwembad

Strakke, moderne tuinen zijn momenteel trendy. Bijkomend voordeel is dat ze door hun rechte lijnen vaak enorm geschikt zijn voor een zwembad in de tuin. Mooie tegels afgewisseld met groene elementen en jouw droomtuin is compleet, toch? Tijd om wat inspiratie op te doen!

Grote moderne tuin met zwembad

Deze grote, moderne tuin straalt aan alle kanten luxe uit. Het zwembad is natuurlijk dé eyecatcher, maar de strakke antraciet tegels en de houten vlonders maken het helemaal af. Bovendien is er volop mogelijkheid tot genieten op de loungeset, de ligbedjes of aan de gezellige tuintafel. En ook op minder zonnige dagen kan er genoten worden in het poolhouse.

Strakke tuin met zwembad

Het zwembad in deze tuin heeft een prachtige ligging en wordt omringd door groen. Dat zorgt voor een rustige en frisse sfeer. Zie jij jezelf al aan dit zwembad liggen op een ligbedje met een drankje in je hand?

Een kleine tuin met plunge pool

We zeiden al: groot hoeft je perceel niet te zijn voor een zwembad in de tuin! In deze kleine stadstuin is optimaal gebruik gemaakt van de ruimte die er is. Met een gezellig terras, een buitenkeuken én een plonsbad geniet je hier op elke mogelijke manier tijdens de warme dagen.

Waar moet je rekening mee houden bij het tuinontwerp van een zwembad in je tuin?

Wil je een zwembad in je tuin? Dan moet je bij het tuinontwerp met een aantal zaken rekening houden. Denk bijvoorbeeld van tevoren goed na over de plaats voor je zwembad, het onderhoud, veiligheid en hoe je de tuin over vijf of tien jaar wilt gebruiken.

Denk jaren vooruit

Een zwembad aanleggen  doe je niet van vandaag op morgen, daar moet je goed over nadenken. Moet het vooral een blikvanger in de tuin zijn? Wanneer wil je er gebruik van maken? Met wie gebruik je het zwembad? Zo is het goed om vooruit te denken. Bijvoorbeeld over onderhoud en over eventuele kinderen. Zet dit soort dingen eerst goed voor jezelf op een rijtje, voor je begint met het ontwerp van je nieuwe droomtuin.

Waar plaats je een zwembad?

Bij het maken van een tuinontwerp, is het belangrijk om goed na te denken over de plaats van het zwembad. Vaak ligt een zwembad buiten de directe zichtlijn vanuit het interieur. Zo kijk je er vanuit binnen niet direct op uit. Denk ook na over eventuele recreatieruimte rondom het bad en over (groene) decoratie. Tot slot is het natuurlijk ook belangrijk dat het zwembad in de zon ligt zodat deze sneller opwarmt. Zo geniet je van meer comfort en voorkom je onnodige stookkosten in je duurzame tuin.

Eenvoudig is het bepalen van de plaats voor je zwembad niet, dus schakel eventueel de hulp van een expert in. Bij Het Rullen denken we graag met je mee!

 

Wanneer leg je een zwembad aan?

Een goede planning is cruciaal als je nadenkt over een zwembad in je tuin. Gelukkig kan een zwembad in elk seizoen geplaatst worden. Voorwaarden om een zwembad te kunnen plaatsen zijn echter wel dat de grond niet bevroren is. Daarnaast mag het grondwater ook niet te hoog staan. In dit geval is er bronbemaling nodig wat voor extra kosten kan zorgen.

Dus een zwembad kan in principe in elke maand aangelegd worden en niet alleen in het voorjaar of zomer.

Veiligheid – slipgevaar, hekjes en afdekking

Verder is veiligheid een belangrijk aspect om mee te nemen in je overwegingen, zeker met kinderen wilt u een kindvriendelijk ingericht zwembad. Voorkom bijvoorbeeld slipgevaar met de juiste ondergrond. Kies geen al te gladde vloer zoals de kwalitatieve Schellevis tegel.

Sommige ouders kiezen voor een omheining bij het zwembad. Kies bijvoorbeeld voor een stijlvol hek, tuinmuur of voor een groene heg. Deze omheining kan in sommige gevallen ook gebruikt worden om de privacy in uw tuin te verhogen.

Behalve met een hek kan u het zwembad ook veiliger maken met een mooie, goede afdekking van je zwembad. Wij plaatsen altijd rechte zwembaden om een eenvoudige afdekking mogelijk te maken. Een stevig, al dan niet gemotoriseerd exemplaar houdt uw bad veilig én schoon.

Wat kost een zwembad?

De kosten voor de aanleg zijn afhankelijk van meerdere factoren. Ze hangen bijvoorbeeld af van de grootte, de diepte, de vorm en het materiaal van het bad. Voor het plaatsen van het zwembad werken wij samen met een gespecialiseerde zwembadbouwer welke u een prijs op maat kan afgeven.

Onderhoudskosten

Houd ten slotte rekening met de onderhoudskosten van een zwembad in je tuin, want die komen nog bovenop de kosten van de aanleg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verbruikskosten zoals de energiekosten voor het verwarmen en filteren, maar ook aan kosten voor het vullen van het bad. Het technische onderhoud regelt u direct met de leverancier van uw bad.

Ga voor een heerlijk buitenleven

Een totaalbeleving van luxe en ontspanning in jouw tuin gaat verder dan alleen het zwembad. Denk bijvoorbeeld ook aan: 

  • Een buitendouche, waaronder je je lekker af kunt spoelen voor én na een frisse duik.
  • Een poolhouse, voor een uitstraling van ultieme luxe en voor extra ontspanningsruimte.
  • Een terrasoverkapping, waar je heerlijk kunt gaan zitten of liggen als je op een warme dag uit het zwembad komt. 
  • Sfeerverlichting, zodat het zwembad er ook in het donker prachtig bij ligt.
  • Een buitenkeuken, zodat je hapjes en drankjes altijd binnen handbereik hebt. Ideaal voor het échte buitenleven.

Alternatieven voor een zwembad in de tuin

Vind je een ‘traditioneel’ zwembad niet mooi passen in je tuin? Of heb je geen plaats voor een groot bad en ben je op zoek naar een alternatief? Gelukkig zijn er nog genoeg andere mogelijkheden voor waterpret in je tuin.

Zwemvijver

Een zwembad in de tuin past niet in iedere omgeving. In een landelijke of natuurlijke sfeer kan een zwemvijver bijvoorbeeld mooier zijn. Met een zwemvijver verstoor je die sferen niet en kun je toch genieten van een frisse duik op zijn tijd.

Jetstream

Ben je een fanatieke sportzwemmer, maar heb je in je tuin niet de ruimte voor een groot zwembad? Dan is een jetstream zwembad misschien iets voor jou. Daarin zit namelijk een tegenstroom, waardoor je toch kunt trainen op het zwemmen van lange afstanden.

Jacuzzi

Als je vooral op zoek bent naar een bad om in te ontspannen en tot rust te komen, dan is een jacuzzi in de tuin ook het overwegen waard. Een jacuzzi neemt vaak minder ruimte in dan een zwembad. En wat is er nu fijner dan na een lange dag heerlijk bubbelen in je eigen tuin?

Hovenier in Eindhoven nodig?

Heeft u vragen over de mogelijkheden voor uw nieuwe tuin? Of heeft u hulp nodig bij het onderhoud? Neem dan contact op met de specialisten van Het Rullen. Wij staan voor u voor u klaar om u een goed advies te geven.

Inspiratie tuinen met zwembad:

Kleine tuin met plonsbad in Eindhoven

Luxe tuin ideeën met poolhouse en zwembad

Stijvolle bostuin met zwembad

Strakke, moderne tuin met zwembad

Relevante tuinartikelen