Tuinontwerp of tuinaanleg van een duurzame tuin of duurzame elementen in de tuin is soms simpeler en voor de hand liggender dan u zou denken. Door eenvoudig rekening te houden met de materialen die u toepast komt u al een heel eind. En het hoeft beslist niet altijd duurder te zijn. Hieronder vindt u een aantal tips die uw nieuwe tuin een stuk duurzamer maken.
Tips voor een duurzame tuin zijn:
Gebruik zoveel mogelijk inheemse planten, dus planten die in de Nederlandse natuur voorkomen. Zo breng je het karakter van het Nederlandse landschap in je eigen tuin. Als de planten bij een Nederlandse kweker zijn gekweekt, en niet bij hun Spaanse of Italiaanse collega’s, dan hoeven die vrachtauto’s niet zo ver te rijden.
Of wat te denken van prairiebeplanting. Een prairietuin heeft een grote biodiversiteit, trekt veel insecten, zoals bijen, aan en vraagt weinig onderhoud.
Kijk eerst eens kritisch of de bestrating die nu in uw tuin ligt misschien hergebruikt kan worden, eventueel in een stapelmuur of verwerkt in een gestucte muur? Als dit niet past (ik begrijp dat u echt van de ouderwetse grindtegels af wilt) dan voeren wij het puin afzonderlijk af en wordt het hergebruikt. Deze oplossing is second best…
Hoe je het ook wendt of keert: voor een prachtig natuursteen terras bij u in de tuin wordt gewoon ergens anders op de wereld een berg afgebroken. En als dat toevallig China is, dan moet dat natuursteen ook nog helemaal met de boot naar Nederland komen. Dat deze boottocht meer belastend is voor het milieu dan een vrachtwagen die betontegels uit Zeeland haalt, mag duidelijk zijn. Nu wil ik niet de moraalridder uit gaan hangen; ook wij passen soms nog natuursteen verharding toe omdat het gewoon stijlvol is. Maar met betontegels kun je ook prachtige terrassen aanleggen. Neem dat maar van mij aan.
Eiken, douglas of lariks. Drie houtsoorten uit Europa die even lang mee gaan als het tropische hardhout uit Indonesië of Maleisië. Ga je toch voor tropisch hardhout, let er dan op dat het FSC hout is. Zo weet je in ieder geval zeker dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, met alle aandacht voor de mensen die van het bos afhankelijk zijn. En ook hier speelt de transportafstand een rol.
Verlichting in uw tuin is sfeerverhogend. Je bereikt er speciale effecten mee en daarom is het wat mij betreft een must. Maar gebruik dan wel verlichtingsarmaturen met een LED lamp. Zo’n lamp gebruikt minder energie en gaat langer mee. Echt duurzaam dus.
CorTen staal is staal met een dun roestlaagje dat niet verder roest. Omdat het is gemaakt van een zuiver staalsoort is het 100% recyclebaar. CorTen staal heeft een moderne, sfeervolle uitstraling en in een tuin vaak toegepast als grondkering, schutting of als decoratieve wandbekleding. Ook RVS – roestvrij staal – is recylcebaar.
Water is van levensbelang voor mens en dier. Dit heeft tot gevolg dat het grondwaterpeil steeds verder daalt. Ons regenwater wordt steeds sneller afgevoerd. Dit is onwenselijk omdat het kan leiden tot overstromingen. Met een goede waterhuishouding kunt u in de tuin en in het groen kunt uitstekend water bufferen. Dit kan door bijvoorbeeld natte plekken voor de berging van hemelwater te creëren of een waterberging in uw tuin aan te leggen.
En als uw tuin eenmaal is aangelegd, gebruik dan geen chemische onkruidbestrijding.