7 Tips voor het verzorgen van een nieuw aangelegd gazon met graszoden

Een nieuw aangelegd gazon vraagt speciale aandacht. Dat zult u wel begrijpen. Onder ander het weer is van invloed op het gazononderhoud gedurende de eerste periode.

Aandachtspunten pas aangelegd gazon met graszoden

Om een goed resultaat te bereiken, is het belangrijk om de volgende aanwijzingen uit te voeren:

  1. Nadat de zoden zijn gelegd, is het belangrijk om deze vochtig te houden tot ze zijn geworteld. Bij groeizaam weer is dit meestal na ongeveer 1 week. Besproei de zoden op dagen dat het niet regent dagelijks gedurende 2 tot 3 uur. Tijdens warme zomerdagen dient u meerdere malen per dag te sproeien.
  2. Betreed het gazon de eerste 3 weken zo min mogelijk. Dit voorkomt vorming van kuilen.
  3. Maai het gazon voor het eerst als het gras 10 cm. hoog is. Stel de grasmaaier in op 4 of 5 cm.
  4. Bij droogte is het af te raden om het gras kort af te maaien.
  5. Met name in een groeizame periode en gedurende extreme droogte moet goed en langdurig worden gesproeid. Wacht niet met sproeien tot de mat geel is geworden. Sproei bij voorkeur ’s avonds of ’s nachts. De watergift moet overvloedig zijn (4 tot 5 liter per m²). Zo wordt niet alleen het blad bevochtigd, maar ook de wortels bereikt. Het is beter één keer een avond te sproeien, dan vaak een paar uurtjes. Hiervan wordt het gazon lui en de wortels kort. U richt dan meer schade aan dan u goed doet.
  6. Voor de bemesting kunt u bij voorkeur organische korrelmest gebruiken. Bemest het gazon drie maal per jaar: in maart-april, juni-juli en september-half oktober.
  7. Verticuteer het gazon jaarlijks in maart. Het doel van verticuteren is om mos te verwijderen en de ondergrondse wortels door te snijden. Met deze methode blijft de bovenlaag van het gazon luchtig.

Genieten van uw nieuwe gazon

Als u deze aanwijzingen opvolgt, dan moet het goed komen. Ik wens u veel

Relevante tuinartikelen

Telefoon icoon Neem contact op