De perfecte duurzame aanvulling op je tuin

Natuurlijke zwemvijver aanleggen: van puur natuur tot puur techniek

Bent u op zoek naar een alternatief voor een zwembad in de tuin? Bekijk dan de optie om een natuurlijke zwemvijver aan te leggen. Groot of klein, natuurlijk of technisch wij helpen u bij het realiseren van een droom zwemvijver in uw eigen achtertuin. Of bij het verduurzamen van uw tuin. Leer meer over de verschillende soorten zwemvijvers.

Een natuurlijke zwemvijver aanleggen

Zoals gezegd komen zwemvijvers in veel verschillende soorten. Een daarvan is de natuurlijke zwemvijver. Een natuurlijke zwemvijver kent ook verschillende gradaties, maar in zijn puurste vorm kan de natuur zijn gang gaan en komt er geen technische ondersteuning aan te pas. In een natuurlijke zwemvijver zwem je tussen vijverplanten en -dieren. Deze planten en andere organismen zorgen voor de zuivering van het water en bepalen de kleur van het water, wat ieder seizoen anders zal zijn. Zo is het water in mei en juni bijvoorbeeld licht troebel.

Het mooie aan een natuurlijke zwemvijver is niet alleen de natuurlijke uitstraling die het met zich meebrengt. Het zwemvijveronderhoud dat vereist is, is namelijk ook erg minimaal. Doordat de natuur zijn eigen gang kan gaan hoef je zelf nauwelijks in te grijpen.

Duurzame natuurlijke zwemvijver met weinig onderhoud

Een technische natuurlijke zwemvijver

U bent nu bekend met een natuurlijke zwemvijver, maar dit is zeker niet de enige optie. Wat dacht u van een technische zwemvijver? Waar de natuurlijke versie gekenmerkt wordt door flora en fauna is dat bij een technische zwemvijver helemaal geen must. Deze optie draait om pure techniek en maakt gebruik van uitgebreide filtering met een sterk meertraps systeem. Hierdoor heeft een technische zwemvijver heel het jaar door helder en schoon water. Een natuurlijke zwemvijver behoeft weinig onderhoud doordat de natuur zijn werk doet. Een technische zwemvijver heeft eveneens nauwelijks onderhoud nodig, maar dan omdat deze vijvers zoals gezegd om pure techniek draaien.

Zoals u wellicht al vermoedt komen er bij de aanleg van technische zwemvijver veel meer onderdelen kijken dan bij de natuurlijke tegenhanger. Denk hierbij onder andere aan een druk-, doorstroom- en gravitatiefilter, een 12V-pomp en een skimmer.

Strak zwembad met natuurlijk zwemvijver water

Pure techniek of puur natuur: 5 soorten zwemvijvers

Bij Het Rullen bouwen we zwemvijvers op pure techniek, zwemvijvers die puur natuur zijn en alles daar tussenin:

 • Puur natuur. Planten en vijverorganismen zuiveren het water. Het water is licht troebel in het voorjaar en er is slikvorming op de bodem.
 • Natuur met lichte technische ondersteuning. De natuur staat hier nog steeds centraal, maar lichte technische ondersteuning (circulatiepomp) helpt erbij om de waterkleur ietwat te reguleren.
 • Natuur met technische ondersteuning. Deze variant is echt een combinatie tussen techniek en natuurlijk. De zuivering verloopt natuurlijk, maar wordt door circulatie flink geholpen. Planten en filters werken samen en het water is minder troebel.
 • Techniek met lichte natuurlijke ondersteuning. Techniek neemt hier de overhand. U zwemt in biologisch gereinigd water wat helder is. Micro-organismen in het water worden getransporteerd door een circulatiepomp en filters.
 • Puur techniek. Altijd een heldere en schone zwemvijver, het hele jaar door. Weinig onderhoud door een krachtig meertraps systeem. Planten zijn hierbij geen must.

 

Kleine zwemvijver of grote zwemvijver aanleggen

Zwemvijvers komen niet alleen in verschillende soorten, maar ook in verschillende maten. Wil je een kleine zwemvijver of juist een grote? Geen probleem. Samen kijken we wat geschikt is voor jouw tuin, klik hier voor meer informatie omtrent het ontwerpen van jouw droomtuin. Een zwemvijver is een goed alternatief voor een zwembad en we hebben voor ieder wat wils.

Hierboven hebben we het over natuurlijke vijvers, maar er zijn ook moderne zwemvijvers. In tegenstelling tot de natuurlijke variant draait een moderne zwemvijver voornamelijk op techniek. Hierdoor blijft het water heel het jaar door helder en de vijver schoon. Wat beide soorten wel gemeen hebben, is het feit dat ze weinig onderhoud behoeven. Het verschil is dat een moderne zwemvijver een krachtig systeem gebruikt voor de zuivering. Het is overigens wel degelijk mogelijk om ook waterplanten te plaatsen, maar dit is niet noodzakelijk.

Onderhoud natuurlijke zwemvijver

Een zwemvijver heeft meerdere voordelen en het onderhoud is daar een van. Het onderhoud van een zwemvijver is zoals aangegeven heel minimaal. Een natuurlijke zwemvijver zit vol met planten en organismen die het werk doen en een moderne zwemvijver is voorzien van een uitstekend zuiveringssysteem. De jaargetijden zijn echter wel van invloed. Om een natuurlijke zwemvijver winterklaar te maken is het noodzakelijk om te waterplanten te snoeien om onnodig bladafval te voorkomen. Bij een vijver met meer zuiveringssystemen en pompen is het mogelijk om de apparaten en leidingen te isoleren. Bij aanhoudende vorst is het handig om de elektrische systemen uit te schakelen om schade te voorkomen.

Feit blijft wel dat zwemvijver onderhoud niet heel veel aandacht vergt en dat je met een aantal kleine ingrepen het hele jaar plezier hebt.

Zwemvijver kosten

Een zwemvijver komt uiteraard met een prijskaartje, maar de kosten van het aanleggen van een zwemvijver zijn een stuk lager dan die van een zwembad. Bovendien heb je van een natuurlijke zwemvijver heel het jaar door plezier en van een zwembad alleen in de zomerperiode. Weliswaar zijn ze allebei niet bepaald geschikt om ‘s winters in te zwemmen, maar een zwemvijver voegt een natuurlijke uitstraling toe aan de tuin.

Benieuwd naar de exacte kosten van uw droomzwemvijver, inclusief onderhouds- en aanlegkosten? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraaken vraag vrijblijvend een offerte aan. Samen kunnen we kijken hoe we de zwemvijver ontwerpen, aanleggen en betaalbaar maken voor iedere klant.

Zwemvijver zelf aanleggen

Om een zwemvijver zelf aan te leggen is het van belang om een zwemvijver stappenplan te volgen. Deze is te vinden op de zwemvijver pagina van Het Rullen. De stappen worden hieronder benoemd en globaal beschreven:

 • Uitgraven zwemvijver. Na het uitzetten van de maten wordt er gestart met het uitgraven van het gat
 • Rol vijverfolie aanleveren. De vijverfolie is essentieel bij het aanleggen van een zwemvijver. De rol is echter behoorlijk zwaar en zal per machine geleverd worden
 • Fundering rand en trap aanleggen. Een goede fundering is belangrijk om verzakking te voorkomen
 • Beschoeiing plaatsen. Hier wordenhebben ze het over hardhouten latten of planken die rondom de vijver worden geplaatst
 • Voorbereiden aansluiten vijverfilter. Deze voorbereidingen zijn noodzakelijk om een filtersysteem en andere leidingen aan te leggen
 • Vijverfolie verwerkt. Nadat alle bovenstaande stappen zijn uitgevoerd wordt de vijverfolie geplaatst. Dit is precies werk dat door onze specialisten vakkundig wordt uitgevoerd
 • Installeren waterzuiveringssysteem. Afhankelijk van hoe zuiver de zwemvijver moet zijn worden er waterzuiverende vijverplanten en/of vijverfilters geïnstalleerd.

Zwemvijver aan laten leggen in Eindhoven

Nu weet u wat een zwemvijver inhoudt, wat de mogelijkheden zijn en wat er bij komt kijken. Ondertussen interesse gekregen om een zwemvijver aan te leggen? Dan zijn wij er om u verder te helpen. U kunt altijd contact met ons opnemen en dan nemen we samen alle opties door. Het belangrijkste is dat we uw gewenste zwemvijver een realiteit maken. Neem voor meer zwemvijver eindhoven inspiratie een kijkje op onze Pinterest. Onze contactgegevens zijn terug te vinden op deze pagina en we zijn werkzaam in de regio als Hovenier Eindhoven.

Relevante tuinartikelen

Telefoon icoon Neem contact op