Om optimaal te genieten van het rustgevende en verfrissende gevoel van de vijver in uw tuin is het nodig om af en toe vijveronderhoud uit te voeren. Hoe u dat het beste kunt aanpakken leggen wij u graag verder uit in onze blogs. Een aantal tips om rekening mee te houden vindt u hieronder.
Alle afval, zoals plantenresten en bladeren, die in de vijver verteren kan een bron van algengroei zijn. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk blad in de vijver valt en knip afgestorven plantenresten, van bijvoorbeeld een waterlelie of andere waterplanten, weg.
Als u een vijverfilter op uw vijver heeft aangesloten, dan weet u dat deze het meeste onderhoud voor u uit handen neemt. Een vijverfilter zorgt er ook voor dat het vijverwater mooi helder is en blijft. Laat het filter in de winter niet doorlopen, maar zet het filter stil. Het filter doet zijn werk toch niet meer als het water koud is en u voorkomt zo ook vorstschade.
Vooral in het voorjaar en het najaar vraagt uw vijver om onderhoud. Tijdens het vijverseizoen hoeft u maar weinig onderhoud aan de vijver uit te voeren. Toch zijn er een aantal zaken die aandacht vragen.
Zuurstofplanten zakken af naar de bodem waarin ze geworteld zijn. Heeft u teveel zuurstofplanten, dan kunt u beter gedurende het seizoen uitdunnen dan in één keer alles. Om te voorkomen dat het evenwicht wordt verstoord mag u niet meer dan 1/3 van de zuurstofplanten verwijderen.
Gedurende het seizoen heeft het filtersysteem nauwelijks onderhoud nodig. Het enige wat u hoeft te doen, is af en toe controleren of de UV lamp nog werkt en nakijken of er overmatig vuil in het filter zit.
Wilt u meer informatie over het onderhoud van de vijver in uw tuin? Vul dan het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.