6 tips voor een tuin met weinig onderhoud

Veel van onze klanten willen een onderhoudsvriendelijke tuin. Omdat ze een drukke baan hebben of omdat ze liever genieten van hun tuin dan er in te moeten werken. In dit artikel geef ik u een aantal tips om de tuinaanleg zo uit te voeren dat uw weinig tuinonderhoud nodig heeft.

1. Kies planten die weinig onderhoud nodig hebben

Door de juiste planten te kiezen bij de tuinaanleg kunt u zich een boel onderhoud besparen.

Voor het lijnenspel in de tuin spelen hagen vaak een belangrijke rol. De meeste hagen moeten wel twee keer per jaar gesnoeid worden. Probeer hierin een middenweg te vinden. Een tuinmuur zorgt bijvoorbeeld ook voor een strakke lijn in de tuin.

Als een border helemaal dicht is gegroeid hoeft u minder onkruid te wieden. Vaste planten borders vragen daarom door het jaar heen weinig onderhoud. Het enige wat u moet doen is in het najaar de afgestorven planten terugknippen. Als u kiest voor bladverliezende vaste planten, dan is de border in de winter wel grotendeels kaal. Maar omdat onkruid in de winter niet groeit, hoeft u dan ook niet te wieden. Een nieuw aangelegde vaste planten border kan al binnen een jaar zijn dichtgegroeid.

Een aantal soorten planten geven door het jaar heen veel rotzooi. Zo laat een bamboe het hele jaar door blad vallen. En een berk heeft  een mooie bast, maar de zaden vallen echt een lange tijd uit de boom.

2. Kies de juiste verharding

Een hardsteen tegel is over het algemeen gladder dan een betontegel, die meestal poreuzer is. Het gevolg is dat een hardsteen tegel minder snel groen wordt, waardoor u niet zo snel met de hogedrukspuit aan de slag hoeft.

Als u kiest voor een klinkerverharding in plaats van een tegelverharding, dan kiest u ook voor meer voegen. En door onkruidgroei zult u de voegen regelmatig moeten uitkrabben. Door de voegen op te voegen met een voegmiddel, kunt u het latere onderhoud beperken.

3. Een vijver met een goed werkend filter vraagt weinig onderhoud

Wilt u een vijver in uw tuin? En wilt u genieten van een heldere vijver waarin u de vissen kunt zien zwemmen? Zorg dan voor een goed werkend filtersysteem. Zo’n filtersysteem bestaat naast het filtersysteem zelf uit een UVC systeem met een UV lamp. Door dit filtersysteem op uw vijver aan te sluiten, kunt u  het onderhoud aan uw vijver beperken tot het aankoppelen van het filter in het voorjaar en het afkoppelen van het filter in het najaar. Wij adviseren filtersystemen van Oase.

4. Leg kunstgras in plaats van een echt gazon

Van alle onderdelen in een tuin vraagt het gazon het meeste tuinonderhoud. Bent u het wekelijks gras maaien beu? Denk dan eens aan kunstgras.

Er zijn tegenwoordig kunstgras soorten die nauwelijks van echt zijn te onderscheiden. U hoeft zich ook nooit meer zorgen te maken over gras dat slecht groeit en ook het bemesten van het gazon is verleden tijd.

5. Denk bij de tuinaanleg aan een beregeningsinstallatie

Wij krijgen regelmatig reacties van klanten die spijt hebben dat ze bezuinigd hebben op de tuinaanleg door een nieuwe beregeningsinstallatie achterwege te laten. Zij moeten in de zomer met slangen en zwenksproeiers aan de slag. Een beregening in de tuin betekent  gemak. U stelt de computer zo in dat de tuin regelmatig beregend wordt. Met name op warme zomerdagen is dit ideaal. En u hoeft er niet eens voor thuis te blijven.

6. Een groene tuin vraagt minder onderhoud dan een tegeltuin

Uit recent onderzoek door het Haags Milieucentrum is gebleken dat een groene tuin minder onderhoud vraagt dan een tegeltuin. Tegels moeten ook regelmatig vrijgehouden worden van onkruid. In een tegeltuin staan vaak planten in bakken. En als je die niet goed bijhoudt – in het seizoen vaak dagelijks – ziet de planten er niet meer uit. Al met al behoorlijk veel werk en een extra reden om voor een groene, onderhoudsvriendelijke tuin te kiezen..

Telefoon icoon Neem contact op