Tuinonderhoud: tips voor het bemesten van de tuin

Wilt u ook gezonde en prachtig groeiende planten in uw tuin? Het bemesten van de bodem van uw tuin is een belangrijk onderdeel van het tuinonderhoud. Zoals wij mensen dagelijks moeten eten om gezond te blijven, hebben ook planten regelmatig voeding nodig om te groeien en de weerstand tegen bijvoorbeeld ziektes te vergroten. In dit blog geef ik u een aantal tips voor een optimale plantengroei.

Gezonde en prachtig groeiende planten

  • Voeding
  • Gecultiveerde omgeving
  • Verbetering bodemleven
  • Bemesten

Voeding

Planten kunnen niet alleen van water leven, ze hebben ook voedingsstoffen nodig. In een natuurlijke omgeving zorgen afgestorven planten en gevallen bladeren voor voeding. Het bodemleven (wormen, insecten en bacteriën) consumeert compost en maken voedingsstoffen zoals schimmels.

Gecultiveerde omgeving

Omdat de tuin een gecultiveerde omgeving is, halen we plantenresten en blad – en daarmee de bron van voedingsstoffen – juist weg. Compost en voeding moeten daarom ‘kunstmatig’ worden toegevoegd. Planten hebben een voorkeur voor natuurlijke stoffen en natuurlijke hoeveelheden. Elk jaar een beetje is het beste. Een gezonde bodem bevat een rijk bodemleven.

Verbetering bodemleven

Hoe rijker het bodemleven, hoe rijker de tuin. Planten groeien beter op een levende bodem. Maak het aantrekkelijk voor wormen en insecten om in uw tuin te wonen. Zorg dat er voeding is voor de kleine beestjes. Verspreid regelmatig kleine beetjes compost. Vooral zandgronden hebben van zichzelf een arm bodemleven.

Bemesten

Bemest de borders van uw tuin vier maal per jaar:

Voorjaar (maart/april): bemesten met organische korrelmest (3 kg. per 100 m²), bodemverbeteraar (7 kg. per 100 m²) en korrelkalk (5 kg. per 100 m²).

Zomer (juni/juli): bemesten met organische korrelmest (5 kg. per 100 m²).

  • Najaar (september/half oktober): bemesten met organische najaarsmest (3 kg. per 100 m²).
  • Winter (december): bemesten met compost (1 m³ per 100 m²)

De genoemde hoeveelheden heb ik gebaseerd op de meststoffen die wij gebruiken bij het tuinonderhoud dat onze hoveniers uitvoeren. Deze hoeveelheden kunnen per merk verschillen.

Relevante tuinartikelen

Telefoon icoon Neem contact op