Hortensia snoeien

De hortensia is een romantische plant die in vrijwel elke tuin prachtig staat. Hij is erg sterk, onderhoudsvriendelijk en in allerlei soorten en kleuren verkrijgbaar. Maar hoe snoei je de hortensia nu eigenlijk? Deze vraag krijgen wij vaak van onze klanten. Hoe en wanneer je een hortensia moet snoeien, hangt af van de soort die in uw tuin staat en of u de plant groot wil laten groeien of klein wilt houden. In deze blog geven wij per soort hortensia een antwoord op deze vraag.

Wanneer kun je hortensia’s snoeien?

Veel mensen die hortensia’s in hun tuin hebben, vragen zich af wanneer en in welke maand je de struik het beste kunt snoeien. U zou hier in het vroege voorjaar, in de maand maart/april, al mee kunnen beginnen. U kunt ervoor kiezen om de struik helemaal tot op de grond te snoeien, maar dan houdt u slechts een klein struikje over. Veel mensen kiezen er daarom voor om hortensia’s in het voorjaar tot 15 centimeter tot de grond te snoeien. Houd er rekening mee dat het zou kunnen zijn dat de hortensia na het snoeien dat jaar niet bloeit. Dit laatste geldt alleen voor de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) en de eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia).

Soorten hortensia’s

Hoe een hortensia het beste gesnoeid kan worden, hangt af in welke groep de hortensia in te delen is: hortensia’s die bloeien op oud hout of op nieuw hout.

Hortensia’s op oud hout snoeien

De soorten bloeiers op oud hout zijn:

  • Hydrangea macrophylla (boerenhortensia)
  • Hydrangea quercifolia (Eikenbladhortensia)

Deze soorten kunt u snoeien door de uitgebloeide bloemen boven de dikke knoppen af te knippen. De dikke knoppen zijn de nieuwe bloemknoppen.
Om de struik te verjongen kunt u in het voorjaar enkele oude takken aan de grond afknippen. Om een te groot geworden struik kleiner te maken, kunt u het beste het ene jaar een deel van de oude takken wegknippen en het volgende jaar het andere deel. Zo houdt u een frisse struik, en belangrijker nog: u zorgt er zo voor dat de struik ieder jaar blijft bloeien.

Hortensia’s op eenjarig hout snoeien

De soorten bloeiers op eenjarig hout zijn:

  • Hydrangea paniculata (Pluimhortensia)
  • Hydrangea arborescens ‘Annabelle’

Deze soorten hortensia’s kunt u elk jaar in zijn geheel tot op ongeveer 15 centimeter van de grond snoeien om een compacte struik te houden. Als de plant groot mag worden, kunt u ervoor kiezen om alleen de uitgebloeide bloemen eruit te knippen. Dit geldt vooral voor Hydrangea paniculata. Hydrangea arborescens, beter bekend als de populaire hortensia ‘Annabelle’, kunt u het beste wel elk jaar kort terugsnoeien. Zo voorkomt u dat de struik te lange takken krijgt en uit elkaar gaat vallen.

Relevante tuinartikelen

Telefoon icoon Neem contact op