Het najaar en de winter; de ideale periodes voor tuinaanleg

Toen mijn schoonvader ruim 50 jaar geleden ons hoveniersbedrijf startte, waren de herfst en de winter de seizoenen bij uitstek om een tuin aan te leggen. Hij vertelt nog regelmatig verhalen over planten die uitsluitend met kluit of kale wortels leverbaar waren. 50 jaar later lijkt bij veel mensen het idee te leven dat je een tuin alleen in het voorjaar en de zomer aan kunt leggen. Dat is niet zo. Er zijn juist een aantal voordelen als de tuinaanleg van uw nieuwe tuin in de winter plaatsvindt.

Voordelen van tuinaanleg in het najaar en in de winter

  • Ideale tijd voor het aanplanten van uw tuin
  • De grond heeft de tijd om in te klinken
  • U kunt in het voorjaar direct genieten van een nieuwe tuin

Ideale tijd voor het aanplanten van uw tuin

Het najaar en de winter zijn hele goede seizoenen om de borders in een tuin aan te planten. Bomen, heesters, hagen en vaste planten zijn dan in hun winterstand. Ze kunnen gemakkelijker verplant worden en ze hechten zich alvast in de nieuwe grond. Hierdoor hebben ze bij het begin van het voorjaar een voorsprong en starten ze direct met groeien.

Bovendien loopt u in de winter geen risico dat de nieuwe aanplant uitdroogt. Iets dat wel kan gebeuren bij planten die worden aangeplant in een warme zomerperiode.

De grond heeft de tijd om in te klinken

Omdat u in de winter de tuin minder gebruikt, heeft uw nieuwe tuin de tijd om in te klinken. Hiermee voorkomt u bijvoorbeeld verzakkingen van de terrassen en overige verhardingen. Ook voor een nieuw gazon is het beter om de grond eerst een tijdje te laten rusten voordat er graszoden worden gelegd of gras wordt gezaaid. Deze tijd heeft u in de winter.

Ervaring leert dat klanten die door ons in het voorjaar of de zomer hun gazon laten aanleggen, vaak geen geduld hebben en het gazon te snel betreden. Met kuilen in het gazon tot gevolg.

U kunt in het voorjaar direct genieten van een nieuwe tuin

De aanleg van een nieuwe tuin betekent dat uw tuin tijdelijk op zijn kop komt te staan. U heeft bijvoorbeeld een tijdje geen terras om buiten te kunnen zitten als het mooi weer is. Omdat u in de winter minder vaak buiten bent, heeft u minder overlast van de werkzaamheden die een tuinaanleg met zich meebrengen. En u kunt in het voorjaar, als het mooie weer aanbreekt, direct genieten van een nieuwe tuin.

Tot slot: fabel over aanplanten bij vorst

Veel mensen denken dat je niet meer kunt aanplanten bij een paar graden vorst. Dit is een fabel! Alle planten die wij in tuinen verwerken zijn winterhard. Dit betekent dat ze tegen vorst kunnen. Deze planten kunnen prima aangeplant worden bij een paar graden vorst. Pas als de grond echt bevroren is, kunnen we niet meer aanplanten, maar hoe vaak komt dat nu voor in Nederland?

Meer vragen over de tuinaanleg tijdens de winter?

Heeft u vragen over de aanleg van uw tuin in de winter? Neem dan contact op. We geven antwoord op uw vragen en plannen graag een vrijblijvende afspraak in.

Relevante tuinartikelen

Telefoon icoon Neem contact op