Vijveronderhoud zorgt voor helder water - Het Rullen Hoveniers

Om optimaal te genieten van het rustgevende en verfrissende gevoel van de vijver in uw tuin is het nodig om af en toe vijveronderhoud uit te voeren. Hoe u dat het beste kunt aanpakken leggen wij u graag verder uit in onze blogs. Een aantal tips om rekening mee te houden vindt u hieronder.

voorbeeld van tuinvijver

Algen in de vijver

Alle afval, zoals plantenresten en bladeren, die in de vijver verteren kan een bron van algengroei zijn. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk blad in de vijver valt en knip afgestorven plantenresten, van bijvoorbeeld een waterlelie of andere waterplanten, weg.

Vijverfilter

Als u een vijverfilter op uw vijver heeft aangesloten, dan weet u dat deze het meeste onderhoud voor u uit handen neemt. Een vijverfilter zorgt er ook voor dat het vijverwater mooi helder is en blijft. Laat het filter in de winter niet doorlopen, maar zet het filter stil. Het filter doet zijn werk toch niet meer als het water koud is en u voorkomt zo ook vorstschade.

Vijveronderhoud tijdens de verschillende seizoenen

Vooral in het voorjaar en het najaar vraagt uw vijver om onderhoud. Tijdens het vijverseizoen hoeft u maar weinig onderhoud aan de vijver uit te voeren. Toch zijn er een aantal zaken die aandacht vragen.

Zuurstofplanten voor de vijver

Zuurstofplanten zakken af naar de bodem waarin ze geworteld zijn. Heeft u teveel zuurstofplanten, dan kunt u beter gedurende het seizoen uitdunnen dan in één keer alles. Om te voorkomen dat het evenwicht wordt verstoord mag u niet meer dan 1/3 van de zuurstofplanten verwijderen.

Vijverfilter schoonmaken

Gedurende het seizoen heeft het filtersysteem nauwelijks onderhoud nodig. Het enige wat u hoeft te doen, is af en toe controleren of de UV lamp nog werkt en nakijken of er overmatig vuil in het filter zit.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het onderhoud van de vijver in uw tuin? Vul dan het contactformulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

Vijveronderhoud voorjaar

Om het hele jaar optimaal te kunnen genieten van een heldere vijver waarin ook de planten goed groeien is in het voorjaar onderhoud aan de vijver nodig.

Vijveronderhoud najaar

Om problemen, zoals algengroei, in het volgende voorjaar te voorkomen is het belangrijk om in het najaar enkele werkzaamheden in uw vijver uit te voeren. Hieronder worden een aantal tips gegeven om de vijver in topconditie te houden.

Wel of geen vijver?

Een vijver is niet zo handig in combinatie met kleine kinderen. Als je toch graag een vijver wil, dan kan daar in het ontwerp al wel rekening met gehouden worden door bijvoorbeeld nu voor een gazon te kiezen en het gazon als de kinderen ouder zijn te vervangen door een vijver.

4 tips voor een prachtig heldere vijver

Hoe houdt u uw vijver prachtig mooi helder? Want wat is er nou rustgevender dan de vissen in de vijver zijn zwemmen. Voor een heldere vijver heb ik de volgende tips.