Om problemen, zoals algengroei, in het volgende voorjaar te voorkomen is het belangrijk om in het najaar enkele werkzaamheden in uw vijver uit te voeren. Hieronder worden een aantal tips gegeven om de vijver in topconditie te houden.
Probeer zo min mogelijk blad van de moerasplanten te verwijderen. Haal wel uitgebloeide bloemen weg voordat ze zaad vormen. Hierdoor krijgt u sterkere planten. Blad dat gedurende de winterperiode blijft zitten, dient als vorstbescherming.
Verwijder al het afgestorven lelieblad inclusief de stengel. Als een lelie te groot is geworden (dit zie je als bladeren en bloemen boven het wateroppervlak uitsteken), dan kunt u deze nu opscheuren.
Heeft u last van bladval van bomen en struiken, dan is het advies om een afdeknet te plaatsen over de vijver. Hiermee bespaart u zichzelf veel tijd en algenproblemen.
Een filtersysteem moet worden uitgeschakeld omdat het anders kapot vriezen en omdat het filtersysteem niet werkt in de winter omdat bacteriën afsterven. Verder zou door watercirculatie van het filter onder in de vijver ijswater ontstaan. Dit is zeer slecht voor de vissen. Vissen overwinteren onderin de vijver omdat het water daar een hogere temperatuur heeft. Zet het filter dus uit. Haal de UV lamp uit het filter en berg de lamp vorstvrij op.
Het vijverwater moet bij voorkeur met een hoge hardheid de winter in gaan omdat dan de planten en de vissen goed overleven. De waterkwaliteit kunt u verhogen met behulp van een hardheidsverhoger die bestaat uit natuurlijke bestanddelen. Dit is eigenlijk het belangrijkste punt voor een goede start in het voorjaar.