Vijveronderhoud

4 tips voor een prachtig heldere vijver

Hoe houdt u uw vijver prachtig mooi helder? Want wat is er nou rustgevender dan de vissen in de vijver zijn zwemmen. Voor een heldere vijver heb ik de volgende tips.

Een heldere vijver

  • Ecologische balans
  • Helder water
  • Onderhoud water- en moerasplanten
  • Drijfvuil en bezinksel

Ecologische balans

Een vijver is een gesloten systeem. Een ecologische balans is de beste garantie voor een stabiele waterkwaliteit. Om de productie en de opname van voedingsstoffen en zuurstof in balans te houden spelen water- en moerasplanten een hoofdrol. Controleer de waterkwaliteit regelmatig.

Helder water

Veel voedingsstoffen in het water veroorzaken groen, troebel water door zweefalgen. De aanwezigheid van voedingsstoffen kunt u niet helemaal voorkomen, maar zorg ervoor dat er niet teveel vissen in de vijver zitten. Dit zijn de grootste producenten van voedingsstoffen. Deze stoffen worden opgenomen door een goed werkend filter en/of ruim voldoende waterplanten. Als de verhouding in de vijver goed is, heeft u helder water en dus een ecologische balans.

Onderhoud water- en moerasplanten

Zorg voor een gezonde waterkwaliteit met voldoende zuurstof en voeding. Splits waterplanten op als ze te groot worden. Bewaak de omvang van waterplanten om de ecologische balans is de vijver niet te verstoren.

Drijfvuil en bezinksel

Verwijder drijfvuil en bladeren voordat ze naar de bodem zinken. Bezinksel veroorzaakt slib. Een dikke sliblaag tast de ecologische balans aan. Verstoring van de ecologische balans kan leiden tot sterfte van waterplanten en/of vissen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het onderhoud van de vijver in uw tuin? Vul dan het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Relevante tuinartikelen

Telefoon icoon Neem contact op