Het bestrijden van de buxusmot

De buxusmot bestrijden kan op een biologische manier. Sinds enkele jaren komt de buxusmot in Nederland voor en de insecten zijn hier via Duitsland terechtgekomen. De rups van de buxusmot vreet de bladeren van de buxus op en richt zo veel schade aan bij buxushagen. Wat zijn de kenmerken van de buxusmot? Wat is het schadebeeld? En is het mogelijk om de buxusmot te bestrijden? Wat zijn alternatieven voor buxus?

Levenscyclus buxusmot

Buxusmotten vermeerderen zich snel. De mot leeft maar 8 dagen, maar legt in deze korte tijd wel ongeveer 800 eitjes. In Nederland kent de buxusmot minimaal twee generaties per jaar, met de eerste motten in april/mei. De rupsen van deze generatie zijn medio augustus te verwachten, wanneer deze in de buxusmot zijn veranderd volgt medio oktober de tweede generatie rupsen. Deze rupsen gaan uiteindelijk in winterrust. Ze overleven de winter prima. In het vroege voorjaar worden ze weer actief als de temperatuur boven de 10 graden komt. Ze gaan dan verder met vreten aan het blad. De praktijk leert dat er gedurende het hele jaar actieve rupsen te vinden zijn.

Schadebeeld

De rupsen veroorzaken grote schade door het vreten aan het blad van de buxus. Bij een beginnende aantasting bestaat het schadebeeld uit aangevreten en/of dode blaadjes, ingesponnen blaadjes en blaadjes waarvan alleen nog de bladrand over is. Bij een ernstige aantasting kan een plant geheel kaalgevreten worden.

Hoe ziet een buxusmot er uit?

De mot is wit met een bruin randje en heeft een spanwijdte van circa 4cm. De rupsen zijn felgroen met een zwarte kop, een patroon van stippen met zwarte en lichte strepen en worden zo’n 4 cm. groot. De pop is eveneens felgroen met een patroon van stippen, strepen en vlekken. De oudere pop is bruin gekleurd en door de huid is reeds de nieuwe rups zichtbaar.

Eitjes zitten aan de onderkant van het blad bij elkaar gepakt in zogenaamde ei-spiegels en zijn ook felgroen van kleur. Opvallend zijn ook de uitwerpselen van de rupsen. Dit zijn groen gele korreltjes die tussen de blaadjes hangen.

Zo kan je het beste de buxusmot bestrijden

Als je de buxusmot ziet, dan ben je eigenlijk al te laat, want dan zitten er ook al rupsen die aan het vreten zijn. Omdat er in Nederland geen natuurlijke vijanden van de buxusmot en rupsen zijn kunnen ze gewoon hun gang gaan. De rupsen zijn sowieso moeilijk te bestrijden.

Er zijn wel een aantal chemische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar, maar het nadeel hiervan is dat ze het milieu belasten. Bovendien krijgen vogels die de rupsen eten deze chemische middelen ook binnen. Gebruik ook geen regulier gif dat andere insecten zoals bijen, vlinders en lieveheersbeestjes dood. Indien u toch kiest voor het bestrijden van de rupsen met chemische middelen, wees er dan snel bij. Want zodra de rupsen in het spinsel zitten is spuiten zinloos, omdat de rupsen niet meer door de spuitvloeistof geraakt worden.

Een biologisch alternatief is het gebruik van een feromonenval. De geur van de feromonen trekt de mannetjes aan die in de val terecht komen. Zo stopt u de voorplanting van de buxusmotten. Daarnaast kan u ze ook met de hand verwijderen, maar dat is meestal vrij veel werk. Als de buxus helemaal leeggevreten is door de buxusmot adviseren we om de buxus te vervangen door een andere plant.

Alternatieven voor buxus

In de praktijk is het verwijderen van de aangevreten buxussen helaas vaak de enige oplossing. Goede alternatieven voor buxus zijn aan aantal soorten die ook heel geschikt zijn om als haag aan te planten. Dit zijn bijvoorbeeld Taxus baccata, Ilex crenata en Lonicera nitida ‘Maigrün’.

Vragen over de buxusmot?

Heeft u vragen over de buxusmot? Neem dan contact op met de specialisten van Het Rullen. Wij staan voor u voor u klaar om u een goed advies te geven.

Telefoon icoon Neem contact op