Cortenstaal in de tuin

De roestbruine kleur van cortenstaal combineert in de tuin prachtig met het omringende groen. Voeg daarbij de duurzaamheid en de veelzijdige toepasbaarheid, en de populariteit van cortenstaal is verklaard. In een artikel van het bekende tuin tijdschrift Gloei & Bloei staat een interview met Peter van Straalen geïllustreerd met een aantal foto’s van tuinen die wij hebben aangelegd. Hieronder leest u een deel van het interview.

Cortenstaal geeft niet af

Soms zijn klanten wel huiverig. Roest op een tuinobject, is dat wel handig? Speciaal voor die sceptici staan bij Het Rullen Hoveniers in Nuenen voorbeelden van objecten in cortenstaal. ”Wanneer mensen er met de vingers overheen gaan, kunnen ze zelf ervaren dat het niet afgeeft. Als cortenstaal eenmaal is verroest, kun je er bij wijze van spreken met een witte broek op gaan zitten”, legt ontwerper Peter van Straalen uit.

Cortenstaal is blank staal dat onder invloed van weer en wind gaat roesten. Normaal zou metaal daarvan te lijden hebben, maar deze roestlaag is zo dicht dat hij als beschermlaag werkt en doorroesten juist voorkomt.

De bakken van cortenstaal worden meestal zonder roest geleverd en zijn dan nog donker van kleur. Tijdens het roestproces kleurt het materiaal langzaam oranjebruin en kan het staal roestwater afgeven. Zet cortenstalen objecten daarom niet direct op het terras, maar op een bedje van grind. Als de dichte roestlaag eenmaal op het cortenstaal zit, geeft het niet meer af. Het roesten duurt maximaal anderhalf jaar, afhankelijk van het weer en de plek waar het object staat.

Duurzame toepassing

Bij Het Rullen Hoveniers wordt het materiaal vaak toegepast. Dat heeft vooral te maken met duurzaamheid. Staal komt gewoon uit ons eigen land. Het heeft geen chemische bewerking ondergaan, zoals zink, en het blijft heel lang goed. ”Ik denk dat het toch wel decennia meegaat als je het op de grond verwerkt. In de grond is de levensduur natuurlijk wel wat korter, maar ook dan gaat cortenstaal heel veel jaren mee. En als het toch weg moet, is het heel goed te recyclen”, aldus Van Straalen.

Veel toepassingsmogelijkheden

Nog een voordeel: cortenstaal is in verhouding goedkoop. ”Anders dan zink of roestvrij staal, hoeft het na fabricage niet eerst een bewerking te ondergaan. Alleen de factor arbeid, het verwerken van het materiaal dus, komt erbij. Er zijn inmiddels veel kantenklare producten te koop, zoals bloembakken en kantopsluitingen, maar wij kiezen meestal voor maatwerk. Het liefst op meerdere plekken in de tuin, dat geeft eenheid. Dus niet alleen een bloembak, maar ook een waterelement of een kantopsluiting tussen gras en border.” De vrij stevige kleur ziet de ontwerper niet als probleem. ”Dat roestbruin geeft een fantastisch contrast met groen, maar met bloemkleuren gaat het ook prima samen: het vloekt niet gauw. En het is mooi effen van kleur, dat geeft een rustig beeld.”

Bron: Groei & Bloei november/december 2015

 

 

Telefoon icoon Neem contact op