Een heg snoeien doe je zo

Heeft u een heg in uw tuin? Dan zijn de zomermaanden de periode om de heg te knippen. Maar hoe vaak knip ik de heg in mijn tuin? Waar moet ik verder op letten? En hoe knip ik de heg zo recht mogelijk? Antwoord op deze en andere vragen vindt u in deze blog.

Taxushaag snoeien

Een taxushaag snoeit u bij voorkeur twee keer per jaar. Bij de eerste snoeibeurt in juni-juli zult u de grootste scheuten wegknippen. Daarna groeit de taxus nog wel, maar een stuk minder. In de loop van september is de groei er uit en kunt u de taxushaag nogmaals snoeien, zodat deze strak de winter in gaat.

Beukenhaag snoeien

Een beukenhaag komt voor in twee varianten: Fagus ofwel beuk (deze houdt het blad in de winter vast) en Carpinus ofwel haagbeuk (deze verliest het blad in de winter). Beide varianten beukenhaag snoeit u, net als de taxus, twee maal per jaar. De eerste snoeibeurt voert u uit in juni-juli en de tweede snoeibeurt in september-oktober.

Coniferenhaag snoeien

De meeste coniferenhagen hoeft u maar één keer per jaar te knippen, bij voorkeur in augustus-september. Knip de coniferenhaag in ieder geval niet in de winter om vorstschade te voorkomen.

Een ‘Leylandii’ coniferenhaag is een snelgroeiende coniferenhaag. Deze kunt het beste wel twee keer per jaar knippen. De eerste keer in mei en de tweede keer in september. Als u voor dit type haag de snoeibeurt in mei overslaat, heeft u kans dat u in september moet terug knippen tot het oude hout en dan loopt de Leylandii niet meer uit.

Buxushaag snoeien

Een buxushaag knipt u twee keer per jaar. De eerste snoeibeurt vindt plaats in mei-juni en de tweede snoeibeurt in september.
Omdat de buxus de laatste jaren nogal last heeft van ziektes en plagen is het verstandig om na de snoeibeurt de messen van de snoeischaar goed schoon te maken om verspreiding van mogelijke ziektes te voorkomen.

Ligusterhaag snoeien

De snelst groeiende haag is de liguster. Daarom is het nodig om deze haag wel drie keer per jaar te knippen. Voor de eerste keer knipt u de haag al in mei, daarna in juli en nogmaals in september als de groei op zijn eind raakt.

Algemene tips voor het snoeien van uw haag

Tot slot hebben we nog een aantal algemene tips voor het beste snoeiresultaat:

Rechte, strakke haag

Een haag strak knippen is vakwerk. Gaat u zelf aan de slag met het knippen van de hagen in uw tuin? Gebruik dan een touw of een koord waarlangs u de haag recht kunt knippen.

Goed gereedschap

Voor een optimaal resultaat is goed gereedschap belangrijk. Het meest comfortabel is elektrisch snoeigereedschap. Zorg er in ieder geval voor dat de messen scherp geslepen zijn.

Snoeien pas aangeplante haag

Als u pas een nieuwe haag heeft aangeplant in uw tuin, dan is het aan te raden om de haag direct na aanplant de haag te knippen. Enerzijds om de haag al direct in de juiste vorm te krijgen en anderzijds om er voor te zorgen dat u een dichte haag krijgt door de extra vertakkingen die ontstaan door het snoeien.

De langste dag

Vaak wordt gezegd dat u uw haag het beste kunt knippen rondom ‘de langste dag’, 21 juni. Maar is dit echt het beste? Onze ervaring is dat als we een haag al in mei knippen er daarna nog behoorlijk wat schot op de haag komt, terwijl dat niet het geval is als we een haag pas eind juni knippen. Wat ons betreft is het dus bij de meeste hagen inderdaad het beste om ze rondom ‘de langste dag’ te knippen.

Haag onder iets breder laten

De laatste tip is om de haag onder iets breder te laten dan boven, al is het maar minimaal. De haag krijgt dan meer licht en dit bevordert de groei van de haag.

Relevante tuinartikelen

Telefoon icoon Neem contact op