Heeft u last van bladluizen in de tuin en wilt u ze op een natuurlijke en dus milieuvriendelijke manier bestrijden? Dat kan nu met behulp van lieveheersbeestjes of sluipwespen. Lees hieronder dat deze manier van bestrijding van bladluizen ook echt werkt.
De aanwezigheid van een honingdauw op bladeren, auto’s of bestrating is meestal een aanwijzing dat er bladluizen in uw tuin aanwezig zijn. Deze luizen produceren deze kleverige ‘plak’. Naast de hinderlijke plak zorgt de roetdauwschimmel, die zich op de honingdauw vastzet, voor de nodige irritatie.
Bladluizen kunt u nu op een effectieve, milieuvriendelijke manier bestrijden met hun natuurlijke vijanden: het lieveheersbeestje en de sluipwesp. Welk insect u het beste kunt inzetten voor de bestrijding hangt af van de tijd van het jaar:
Het inheemse tweestippelig lieveheersbeestjes is dé oplossing tegen bladluizen. De larven van lieveheersbeestjes worden in zakjes, met een gegarandeerde inhoud van 100 of 250 stuks, afhankelijk van klimatologische omstandigheden en de ontwikkeling van het aantal luizen, preventief uitgezet in mei en juni. Direct na het inzetten beginnen de vraatzuchtige larven van het tweestippelig lieveheersbeestje met het verorberen van luizen. Het lieveheersbeestje kent 4 tot 5 larve stadia. De larve heeft enigszins de vorm van een peer, is zwartgrijs gekleurd met gele stipjes aan beide zijden van het lichaam en één in het midden. De lengte varieert van 2 tot 4 mm.
Deze larven worden na het larvale stadium een pop, waaruit het volwassen lieveheersbeestje komt. Deze zet weer eieren af zodat de levenscyclus opnieuw begint. De eitjes zijn goudgeel of oranje, cilindrisch gevormd en ongeveer 2 mm lang. Ze worden aangetroffen in legsels van 2-24 stuks. De eieren staan rechtop dicht tegen elkaar aan, meestal aan de onderkant van de bladeren dicht bij de prooi. Gewoonlijk verschijnen er twee of drie generaties per jaar.
Het lieveheersbeestje heeft een rood of zwart schild met twee stippen. Het lieveheersbeestje, dat van nature in heel Europa voorkomt, heeft een lengte die varieert tussen 1,6 en 6 mm en een breedte van 1 tot 4 mm. De volwassen kever vreet circa 100 bladluizen per dag. De levensduur van de kever is ongeveer één jaar. Lieveheersbeestjes overwinteren als volwassen insect, veelal in grote kolonies onder bladeren of plantenresten, maar ook in spleten en spouwen van muren van gebouwen
De larven van de lieveheersbeestjes worden in zakjes geleverd en zijn heel eenvoudig uit te zetten.
Sluipwespen bestrijden bladluis niet door ze op te eten, maar door ze te parasiteren. Dit wil zeggen dat de sluipwesp een eitje legt in de bladluis. Omdat er een larve in de bladluis gaat groeien, zwelt deze op, verstart en gaat uiteindelijk dood. Dit is met een loep goed zichtbaar. Je ziet een vaak gekleurd, hard ogend bolletje. Meestal zijn de lichaamsdelen van de luis nog goed herkenbaar. De kleur van dit bolletje is mede afhankelijk van de sluipwesp die ingezet is. In een iets later stadium zal er een gaatje in het bolletje zitten. Dit is een teken dat de larve van de sluipwesp uitgekomen is en niet meer in de luis aanwezig is.
De volwassen sluipwesp komt via een rond gaatje aan de achterkant van de mummie tevoorschijn. Ongeveer 2 weken na het uitzetten zullen de eerste mummies in het gewas te zien zijn.
De sluipwespen worden in een handig klein kokertje geleverd en zijn eenvoudig aan een tak van een boom of struik te bevestigen.
Heeft u vragen over de bestrijding van bladluizen met lieveheersbeestjes of sluipwesp? Bent u geïnteresseerd in toepassing in uw tuin? Neem dan contact op met de specialisten van Het Rullen. Wij staan voor u voor u klaar om u een goed advies te geven.