Tuin winterklaar maken

Tijdens het winterklaar maken van de tuin kunnen wij verschillende werkzaamheden uitvoeren:

 1. Planten bemesten winter
 2. Gras bemesten winter
 3. Snoeien winter
 4. Blad opruimen (of niet)
 5. Overige werkzaamheden

1. Planten bemesten winter

In de ideale situatie bemest u de borders in het voorjaar (maart/april), in de zomer (juni/juli) en in het najaar (september/oktober). Als u de laatste bemesting nog niet hebt uitgevoerd dan kan dat ook nog tijdens de winterbeurt. Wij gebruiken hiervoor organische meststof die speciaal ontwikkeld is voor het bemesten van planten in het najaar. Door de specifieke samenstelling verbetert de beworteling en ontstaat er een rijker bodemleven, een hogere weerstand, krachtige planten die ook beter bestand zijn tegen vorst in de winter.

Voor de verbetering van de structuur van de bodem strooien wij tijdens de winterbeurt een laagje compost over de border.

2. Gras bemesten winter

Voor het bemesten van het gazon geldt globaal dezelfde frequentie als voor de border. Dus voorjaar, zomer en najaar. Als u de laatste bemesting nog niet hebt uitgevoerd dan kan dat ook nog tijdens de winterbeurt. Wij gebruiken hiervoor een speciale organische gazonmest, waardoor u een diepgewortelde, donkergroene dichte grasmat krijgt.

Voor de juiste zuurgraad en hierdoor een betere groei van het gras in het voorjaar, strooien wij nu ook kalk over het gazon

3. Snoeien winter

De wintermaanden zijn bij uitstek de maanden om de meeste bomen en planten in uw tuin te snoeien. Ook vaste planten kunnen worden teruggeknipt. Wij letten er hierbij wel op dat vaste planten met zaaddozen en de siergrassen niet worden teruggeknipt. Deze planten hebben een mooi winterbeeld. Dat wil zeggen dat ze met een laagje sneeuw of rijp ook in de winter nog een mooie sierwaarde hebben. Onze hoveniers weten exact welke planten nu wel en welke niet kunnen worden teruggeknipt.

4. Blad opruimen (of niet)

Van oudsher zijn we gewend om het gevallen blad op te ruimen. De tuin ziet er dan netjes uit. Maar blad opruimen is niet noodzakelijk. Het blad zorgt als het verteerd is immers weer voor nieuwe voeding voor de planten in uw tuin. Het is ook een schuilplaats voor nuttige insecten in de tuin.

Blad wel of niet opruimen, voor beide opties valt wat te zeggen. Aan u de keus. U kunt ook kiezen voor de middenweg: blad dat vooraan in de border ligt wel opruimen en het blad dat achteraan ligt, laten liggen.

5. Overige werkzaamheden

Wilt u het uzelf helemaal gemakkelijk maken? Als onze hoveniers toch in uw tuin zijn om het najaarsonderhoud van uw tuin uit te voeren, dan kunnen zij er ook direct voor zorgen dat uw tuin er weer helemaal perfect uitziet. Als u ook de plantenborders onkruidvrij laat maken en de verharding laat vegen, dan kunt u ook in het najaar optimaal genieten van uw tuin.

8 redenen om uw winterbeurt van uw tuin door Het Rullen te laten uitvoeren:

 • Bemesting van planten en gazon met de juiste meststoffen in de juiste periode
 • Snoeien van planten en hagen in de juiste periode
 • De werkzaamheden worden door onze hoveniers zeer vakkundig uitgevoerd
 • Onze hoveniers zijn goed opgeleide hoveniers die hart hebben voor hun vak
 • Gebruik van organische meststoffen die beter zijn voor plant, gazon en milieu
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Geen zin of tijd om het onderhoud zelf uit te voeren? Wij nemen u het werk uit handen
 • Werkzaamheden tuin winterklaar maken

Maak snel een vrijblijvende afspraak

Heeft vragen over net winterklaar maken van uw tuin, vul dan het contactformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Relevante tuinartikelen

Telefoon icoon Neem contact op