Tips voor het onderhoud van de bestrating in uw tuin

Om de bestrating in uw tuin, zoals uw terras en de paden, mooi en schoon te houden, is er soms wat onderhoud nodig. Als u onderstaande onderhoudsadviezen voor de bestrating in uw tuin opvolgt, dan kunt u er jarenlang van genieten

Vuil op de bestrating

Het vuil op de bestrating in uw tuin, zoals zand, stof en blad, kunt u het beste verwijderen met een bezem. Veeg de bestrating alleen als deze droog is. Alleen bij keramische tegels kunt u het vuil ook verwijderen als de tegels nat zijn. Doe dit dan met een trekker.

Het blad van een eik bevat looizuur. Voorkom dat dit looizuur in uw bestrating trekt door het blad regelmatig te verwijderen.

Groene algen

Vooral in het vroege voorjaar, als de winter voorbij is, verschijnt er vaak een groene laag op de bestrating. Dit zijn groene algen. Het beste kunt u de groene algen verwijderen met een algenverwijderaar. Deze algenverwijderaar kunt u het beste met een spuitje op de verharding aanbrengen. Naspoelen is meestal niet nodig.

Wij adviseren u om geen groene zeep te gebruiken voor het schoonmaken van de bestrating. Groene zeep werkt tegen het ontvetten, maar heeft niets te maken met het verwijderen van groene aanslag. Bovendien blijven er vaak zeepresten achter, die weer vervuilend kunnen werken.

Gebruik van hogedrukreiniger

Gebruik geen hogedrukreiniger voor het schoonmaken van betonverharding. Door onder hoge druk water op de verharding te spuiten, kan de toplaag van de verharding beschadigen en kunnen tegels eerder gaan verkleuren.

Ook het gebruik van de hogedrukreiniger bij het schoonmaken van keramische tegels raden wij af. De tegel op zich kan er wel tegen, maar de kans is groot dat u de voegen los komen te zitten als er met hoge druk water op wordt gespoten

Onkruid op verharding

U kunt onkruid tussen tegels deels voorkomen door de borders goed onkruidvrij te houden. Onkruid in de borders zaait zich namelijk gemakkelijk de bestrating op. Veeg de bestrating en het terras met een harde bezem vanaf het begin van het groeiseizoen. Ook dat voorkomt veel onkruidgroei.

Door de voegen van de verharding op te voegen met voegmiddel, voorkomt u dat onkruidzaden kunnen kiemen in de voegen.

Het gebruik van chemische middelen om onkruid op verhardingen te bestrijden is verboden.

Vragen over het onderhoud van de verharding?

Heeft u vragen over het onderhoud van de verharding in uw tuin? Neem dan contact op met de specialisten van Het Rullen. Wij staan voor u voor u klaar om u een goed advies te geven.

Relevante tuinartikelen

Telefoon icoon Neem contact op