Bescherm uw planten tegen de vorst

Het is weer winter in Nederland en dat betekent dat het koud is en regelmatig kan vriezen. Deze vorst kan van invloed zijn op de planten in uw tuin. Het verschilt echter per plant of er maatregelen genomen moeten worden om de plant te beschermen.

Winterharde planten

Als het al vriest in Nederland tijdens de winter is het vaak alleen ’s nachts. Bijna alle planten in een tuin zijn winterhard en kunnen prima tegen een paar graden nachtvorst. Als u uw tuin door ons heeft laten aanleggen kunt u ervan uit gaan dat alle planten in de tuin winterhard zijn en dus bij een normale winter prima bestand zijn tegen de vorst.

Vorstgevoelige planten

Waar de meeste planten goed tegen vorst kunnen zijn er ook verschillende planten die hier minder goed tegen kunnen. Denk hierbij aan mediterrane en tropische soorten zoals een olijfboom of een palmboom. Per vorstgevoelige plant zit er echter natuurlijk ook weer verschil in hoe goed deze tegen de vorst kan. Veel vorstgevoelige planten kunnen wel tegen een paar graden vorst, omdat het in het land van herkomst vaak ook wel eens vriest.

Vriest het harder dan is het bij vorstgevoelige planten belangrijk om goede maatregelen te nemen. Een goede standplaats voor deze planten kan ze de winter door helpen. Planten die beschut staan hebben het makkelijker dan planten die bijvoorbeeld veel wind en regen te voorduren krijgen. Staat je plant op een slechte plek, overweeg dan om deze plant in een pot over te zetten die ergens op een beschutte plek neergezet kan worden, zoals op een veranda.

Potplanten bij vorst

Hierboven werd benoemd dat je gevoelige planten over kunt zetten in een pot. Het is dan wel van belang dat deze op een goede plek komt te staan. Planten in potten zijn namelijk in de winter kwetsbaarder dan planten in de volle grond. Dit komt doordat de wand van een pot natuurlijk vrij dun is en daarom minder bescherming biedt voor de wortels van een plant. Om een plant in een pot te beschermen kun je de pot beter isoleren. Dit kan bijvoorbeeld door de pot aan de binnenkant te bekleden met noppenfolie. Het is ook goed om te weten dat winterharde planten in de volle grond beter tegen de vorst kunnen dan in een pot. Het is ook belangrijk dat de pot een drainagegat heeft. Op deze manier zorg je dat het overtollige water weg kan stromen. Hiermee voorkom je dat het water in de pot uitzet waardoor de pot kan breken.

Relevante tuinartikelen

Telefoon icoon Neem contact op