Bij een nieuwe tuinaanleg is de verharding eigenlijk altijd een belangrijk, beeldbepalend onderdeel. Of het nu gaat om een terras, een oprit of een pad in de tuin: een goed fundament van de verharding is belangrijk om verzakkingen in de toekomst te voorkomen. Maar wat is een goed fundament?
Wat een goed fundament is, hangt af van het type verharding dat wordt gelegd:
Een oprit wordt zwaarder belast dan een terras of looppad. Omdat auto’s over de oprit rijden en er op geparkeerd staan is een extra stevig fundament nodig. Om te zorgen voor deze extra stevigheid maken wij een cunet (dit is het uitgegraven gedeelte onder de verharding) van 15 cm. straatzand met hieronder nog een extra laag van 15 tot 40 cm. gebroken puin voor nog extra stevigheid.
Als een nieuwe oprit op de plek komt waar ook de oude oprit heeft gelegen, dan is het maken van een compleet nieuw zandbed niet nodig. De ondergrond is in alle jaren dat de oprit er ligt al heel stevig geworden. Wij reconstrueren in deze gevallen meestal alleen de toplaag met 5 cm. straatzand.
Een terras of een looppad wordt minder zwaar belast dan een oprit. Het gewicht dat moet worden gedragen bestaat uit uzelf als u heerlijk aan het relaxen bent in uw tuin en de tuinmeubelen waarin u zit. Onder een terrasverharding maken wij daarom een zandcunet van 15 cm. straatzand. Dit is voor tuinen op de zandgronden van de regio Eindhoven-Helmond een prima, stevig zandcunet.
Behalve de functie van de verharding bepaalt ook de dikte van de verharding hoe het cunet wordt gemaakt. Onder een dunne tegel verwerken wij voor de extra stevigheid van het fundament een laag van 3 tot 5 cm. stabilisatiezand. Stabilisatiezand is een mengsel van maaszand en cement. Dit mengsel wordt hard en zorgt zo voor een degelijke ondergrond.