Gras winterklaar maken

Regelmatig krijgen wij vragen over het onderhoud van het gras of gazon voor in de winter. In onderstaand artikel worden een aantal werkzaamheden weergegeven die u kunt gebruiken om uw gras winterklaar te maken.

Werkzaamheden om het gras winterklaar te maken

  • Blad verwijderen
  • Laatste keer maaien
  • Kalk strooien
  • Graskanten aansteken
  • Gazon uiterlijk half oktober bemesten

Blad verwijderen

Blad dat in het najaar van de bomen valt, moet van het gras worden verwijderd. Als u het blad niet verwijderd, kan het zonlicht niet meer bij de grasplantjes, blijft het gras langer vochtig en kan er zo verrotting ontstaan. Verwijder het blad dus regelmatig van het gazon en wacht niet tot december als al het blad van de bomen is gevallen. Blad verwijderen kan met een bladhark, maar ook een bladblazer werkt prima.

 

Laatste keer maaien

Maai het gras zolang het groeit. Door de warme najaarsmaanden van de laatste jaren, groeit het gras soms wel tot november of december door. Maar maai het gras in het najaar niet te kort. Wij adviseren een lengte van zo’n 4 cm. aan te houden. Als u het gras niet meer maait, kan zeker in de vochtige najaarsmaanden verstikking optreden en heeft mos groei meer kans.

Kalk strooien

Kalk vermindert de groei van mos en algen in de winter. Strooi de kalk in november of december op uw gazon. Gebruik hiervoor speciale kalk voor gazons.

 

Graskanten aansteken

Om uw gazon er de hele winter netjes en verzorgd uit te laten te laten zien, kunt u in het najaar nog een keer de graskanten aansteken. Omdat gras in de wintermaanden niet af nauwelijks groeit, hoeft u dat hierna, tot het voorjaar, niet meer te doen.

Gazon uiterlijk half oktober bemesten

Door uw gazon regelmatig te bemesten wordt het sterker, dichter en minder vatbaar voor mos en schimmelvorming. Bemest uw gazon voor een optimaal resultaat in het najaar niet later dan half oktober. Gebruik als bemesting een speciale organische gazonmest.

Relevante tuinartikelen

Telefoon icoon Neem contact op