Tuin

Aanleg en onderhoud van een beregenings installatie in de tuin

De planten en het gazon in uw tuin hebben in droge periodes extra water nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Met automatische beregening in de tuin stelt u eenvoudig een beregeningsprogramma in en heeft u geen omkijken naar het watergeven. In deze blog leest u hoe u een beregeningsinstallatie aanlegt en onderhoudt.

Aanleggen beregeningsinstallatie

Een beregeningsinstallatie kan op grondwater of leidingwater werken. Als u kiest voor grondwater, moet er een put geslagen worden. Het water wordt dan uit de grond omhoog gepompt. Indien het grondwater ijzer bevat dient er een ontijzeringsinstallatie geplaatst te worden.

Voor de beregeningsinstallatie zelf maakt het niet uit of u met grondwater of leidingwater sproeit. Een Rainbird beregeningsinstallatie bestaat uit een beregeningscomputer, magneetkleppen die de verschillende segmenten in de tuin aansturen, turbinesproeiers of pop-up sproeiers voor beregenen van het gazon en de borders en druppelslang voor het beregenen van hagen en eventueel tussen vaste planten.

Wanneer sproeien

De Rainbird beregeningscomputer stelt u zo in dat elk segment een half uur tot drie kwartier sproeit. Het programma kan zo worden ingesteld dat het in de vroege ochtend klaar is. Planten nemen namelijk ’s nachts geen vocht op. De sproeiers staan dus nachts aan, maar maken nauwelijks geluid.

In natte periodes sproeit u natuurlijk niet. Dat kunt u eenvoudig regelen door op de aan/uit knop van de beregeningscomputer te drukken. Wat nog gemakkelijker is, is het installeren van een App op uw telefoon waarmee u het hele systeem regelt.

Onderhoud beregeningsinstallatie

Een Rainbird beregeningsinstallatie in de tuin heeft niet veel onderhoud nodig. Het enige wat u hoeft te doen is de beregeningsinstallatie in het najaar uitschakelen, voordat de vorst komt. De waterdruk gaat dan van het systeem af. Omdat in de magneetkleppen water blijft staan, dient u het ventiel in de klep open te draaien zodat het water eruit kan lopen. Als de beregeningscomputer vorstvrij binnen hangt hoeft u deze niet af te koppelen.

Ook als de beregeningscomputer buiten onder de kraan hangt koppelt u deze niet af. U gaat dan als volgt te werk: zorg ervoor dat de kraan dicht staat. Sluit de hoofdkraan van het water (in de meterkast) tijdelijk af. Zet vervolgens de kraan van de beregening open tot al het water uit de leiding is. Zet de kraan van de beregening weer dicht en de hoofdkraan weer open. Voor de zekerheid zou u de beregeningscomputer bij strenge vorst extra kunnen inpakken met een doek.

In het voorjaar start u de beregeningsinstallatie weer op. U draait de ventielen van de magneetkleppen dicht en koppelt de beregeningscomputer weer aan. Het sproeiprogramma staat nog in de computer. U hoeft alleen de computer weer aan te zetten.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de aanleg en het onderhoud van een beregeningsinstallatie in uw tuin? Vul dan het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Relevante tuinartikelen

Telefoon icoon Neem contact op