Tuinen met identiteit met een tuinontwerp van Het Rullen

Tuinontwerp: Waarom Wij Planten Belangrijk Vinden

Er is een tijd een trend geweest dat een tuinontwerp bestond uit een strakke verharding, eventueel met een grote vlonder maar met zo min mogelijk planten. Ik zal eerlijk zijn: dit soort tuinen hebben wij ook ontworpen en aangelegd.

Gelukkig begint deze trend zich te keren en raken steeds meer mensen er net als ik van overtuigd dat planten in een tuin niet mogen ontbreken.

Samenspel ontwerper en klant

Het ontwerpen en aanleggen van tuinen is immers een samenspel van klant en ontwerper. En als de klant veel verharding wil, dan zijn er situaties denkbaar waar in je daar in mee gaat.  Maar echt van harte ging het nooit.

Planten in de tuin belangrijk

Wij vinden planten in de tuin namelijk belangrijk! Planten leven, brengen afwisseling, zorgen dat je makkelijker ontspant, kunnen de tuin koeler maken en je voelt je gewoon prettiger in je tuin. Zo vonden wij altijd al. En gelukkig is dat nu ook wetenschappelijk bewezen. Hierna volgen de resultaten van een aantal onderzoeken….

Wetenschappelijk bewijs: planten zijn goed voor je

Uit verschillende onderzoeken is gebleken (zie rapport De waarde van Groen, VHG, augustus 2010) dat de kans dat bewoners zich gezonder voelen in groene gebieden 1,5 keer zo groot is als in minder groene woonomgevingen. Groen verlaagt aantoonbaar stress, nekklachten, migraine en astma bij mensen. Planten, en vooral bomen, filteren de lucht en verlagen dus de luchtverontreiniging. Zo kunnen bomen en hagen langs wegen wel 15 tot 20% van de fijnstofdeeltjes afvangen. Een boom van 50 cm. dik kan per jaar ongeveer 500 gram fijnstof afvangen. Dit compenseert ongeveer 7500 jaarlijks gereden autokilometers.

Je woning is meer waard

Door een tuin met veel groen wordt je woning meer waard. Niet gek in deze tijd, zou ik zeggen. Maar het bewijs is er. Uit hetzelfde rapport blijkt dat de prijs van een woning die in het groen ligt met 10% stijgt. De prijs van de woning stijgt met zo’n 4% als de afstand tot groen maximaal 100 meter is.

Een groene tuin is gemakkelijker te onderhouden

Het lijkt natuurlijk veel goedkoper en gemakkelijker om een tuin met verharding te onderhouden dan een tuin met veel planten. Maar juist de verharding vrijhouden van onkruid is een grote ergernis. En in een tuin met veel verharding staan meestal planten in bakken, die het als het warm allemaal water vragen en die er niet uitzien als je ze niet regelmatig bijhoudt. Allemaal veel werk dus. Dit is met een goed tuinontwerp te voorkomen.

Heeft u specifieke vragen over tuinontwerp of tuinaanleg?

Laat dan een reactie achter op dit bericht, dan zal ik deze zo snel mogelijk beantwoorden.

tuinontwerp 3d zwemvijver terrasoverkapping hovenier tuinaanleg eindhoven helmond

Presentatie van een tuinontwerp: hoe wij u uw nieuwe tuin laten beleven

De realisatie van uw nieuwe droomtuin start bij het maken van een tuinontwerp. Wij laten u bij de...

kleine tuin met plonsbad en buitenkeuken in eindhoven

Kleine tuin met plonsbad in Eindhoven

In het Vonderkwartier in Eindhoven hebben wij een kleine stadstuin ontworpen en...

een groene tuin met veel borders tegen wateroverlast van hoosbuien

Met een groene tuin overlast door hoosbuien verminderen

We hebben de laatste weken last van hoosbuien met veel regen. Het gevolg van deze hoosbuien is dat...

Top
040 283 29 10
Contact