Tuinen met identiteit met een tuinontwerp van Het Rullen

Vijveronderhoud najaar

Om problemen, zoals algengroei, in het volgende voorjaar te voorkomen is het belangrijk om in het najaar enkele werkzaamheden in uw vijver uit te voeren. Hieronder worden een aantal tips gegeven om de vijver in topconditie te houden:

Moerasplanten

Probeer zo min mogelijk blad van de moerasplanten te verwijderen. Haal wel uitgebloeide bloemen weg voordat ze zaad vormen. Hierdoor krijgt u sterkere planten. Blad dat gedurende de winterperiode blijft zitten, dient als vorstbescherming.

Waterlelie

Verwijder al het afgestorven lelieblad inclusief de stengel. Als een lelie te groot is geworden (dit zie je als bladeren en bloemen boven het wateroppervlak uitsteken), dan kunt u deze nu opscheuren.

Afdeknet voor de vijver

Heeft u last van bladval van bomen en struiken, dan is het advies om een afdeknet te plaatsen over de vijver. Hiermee bespaart u zichzelf veel tijd en algenproblemen.

Vijverfilter

Een filtersysteem moet worden uitgeschakeld omdat het anders kapot vriezen en omdat het filtersysteem niet werkt in de winter omdat bacteriën afsterven. Verder zou door watercirculatie van het filter onder in de vijver ijswater ontstaan. Dit is zeer slecht voor de vissen. Vissen overwinteren onderin de vijver omdat het water daar een hogere temperatuur heeft. Zet het filter dus uit. Haal de UV lamp uit het filter en berg de lamp vorstvrij op.

Waterkwaliteit van de vijver

Het vijverwater moet bij voorkeur met een hoge hardheid de winter in gaan omdat dan de planten en de vissen goed overleven. De waterkwaliteit kunt u verhogen met behulp van een hardheidsverhoger die bestaat uit natuurlijke bestanddelen. Dit is eigenlijk het belangrijkste punt voor een goede start in het voorjaar.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het onderhoud van de vijver in uw tuin? Vul dan het contactformulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

Video Met Tips Voor Vijveronderhoud

 

voorbeeld van tuinvijver

Vijveronderhoud voorjaar

Om het hele jaar optimaal te kunnen genieten van een heldere vijver waarin ook de planten goed...

Wel of geen vijver?

Een vijver is niet zo handig in combinatie met kleine kinderen. Als je toch graag een vijver wil,...

Tuinonderhoud Heldere Vijver

4 tips voor een prachtig heldere vijver

Hoe houdt u uw vijver prachtig mooi helder? Want wat is er nou rustgevender dan de vissen in de...

Top
040 283 29 10
Contact