Tuintrends 2016

Jaarlijks wordt onderzoek gedaan naar de waardetrends en stijltrends in de tuinbeleving in Nederland. Deze tuintrends kunnen een waardevolle inspiratie zijn voor het tuinontwerp of de tuinaanleg van een al dan niet tijdloze tuin. Voor 2016 zijn drie tuintrends te ontdekken.

De tuintrends 2016 zijn:

 

Tuintrend 1: Binnen en buiten opnieuw gedefinieerd (Reconsider Space)

Een tuin voor iemand die houdt van een goed verzorgde buitenruimte, met design en speciale planten. Exclusiviteit, innovatie en deskundig advies – ook over meer groen, minder steen en duurzame materialen – zijn aan deze groenliefhebbers goed besteed. Deze mensen staan open voor verandering in bestaande structuren.

Ruimtelijke effecten kunnen binnen en buiten hetzelfde zijn. Losse elementen zoals het terras, de border en de vijver kunnen deels over elkaar heen schuiven. Ook kunt u spelen met de hoogte door overkappingen met begroeiing aan te laten leggen.

Vormen: krachtig en geometrisch (rechthoeken, cirkels, driehoeken en trapeziumvormen)
Materialen: glad en functioneel zoals metaal, kunststof, hout, keramiek, glas, beton en strakke natuursteentegels
Dessins: strak en grafisch
Kleuren: contrastrijk, wit en zwart als belangrijkste hoofdkleuren. Daarnaast primaire kleuren en groen als accent. Grijs en natuurlijk bruin (hout) verzachten de uitstraling
Planten: planten met opvallende vormen en kleuren trekken de aandacht. In het voorjaar krachtige kleurvlakken en bloembollen. Hagen en struiken zoals hulst, taxus en Thuja zorgen voor ruimte en structuur.

Tuintrend 2: Natuurlijke nonchalance (Connect The Story)

Deze tuin is ontworpen voor iemand die houdt van gezelligheid en trendy tuinproducten. De tuin is speels ingericht, een onderdeel van het huis en een ontmoetingsplek voor familie en vrienden. Men hecht waarde aan groen maar het moet makkelijk te onderhouden zijn.

Vormen: ronde, organische en cirkelvormen als teken van samenhang en harmonie komen terug in potten, vijvers, tuinmeubilair en plantvormen
Materialen: keramiek, gevlochten materialen, terracotta, linnen. Onverwachte combinaties zoals gerecycled plastic of rubber met riet.
Dessins: met natuurlijke afbeeldingen van insecten, kleine tuindieren, bloemen en planten
Kleuren: wit en groen zijn de hoofdkleuren, daarnaast frisse kleuren aangevuld met terracotta, marsala, wijnrood en vrolijke oranjerode tinten. Harmonieuze kleurencombinaties zorgen voor een natuurlijke uitstraling.
Planten: een grote variatie aan planten, die op een bijzondere wijze worden gecombineerd: uiterlijke overeenkomsten zoals bladkleur of verschillende cultivars van een soort zorgen voor harmonie. Fijn groen (bamboe, grassen, Crocosmia) en krachtige bloem- en bladvormen (Gunnera, Dahlia, Lelie). Vetplanten, cactussen en bolvormig geknipte kruiden, maar ook grassen en etherische planten.

Tuintrend 3: Sprookjesachtig (The World Beyond)

In The World Beyond vervaagt de grens tussen werkelijkheid en fantasie. De sfeer is theatraal, er is veel te ontdekken. Deze tuin is voor het tuintype dat vooral wil ontspannen in de tuin. Een stijlvolle tuin die makkelijk te onderhouden is.

Vormen: uiteenlopende vormen door elkaar heen, spannende doorkijkjes
Materialen: glanzende, matte en semi-transparante wisselen elkaar af
Dessins: vlekken, dip-dye en kleurverlooppatronen. Ook getekende grillige blad-, tak- en bloemmotieven
Kleuren: divers, van lila en roze tot verzadigde donkere paarstinten, bessenrood, smaragdgroen en nachtblauw, gecombineerd met gifgroen
Planten: groen krijgt veel zeggingskracht door aansprekende bladkleuren van bijvoorbeeld rode beuk, Japanse esdoorn, sierkers en andere pastelkleurige bloesembomen, purperklokje (Heuchera), varens, mossen, gladiolen, kievitsbloemen (Frittalaria) en tuincyclamen

Bron: Stichting Tuinpromotie Nederland

Trendy is ook duurzaam

Een groene omgeving zorgt voor een gezond en prettig leefklimaat. Binnen elke trend kan aandacht worden besteed aan de opvang van regenwater, verkoeling en het bevorderen van biodiversiteit. Zo is een trendy tuin ook een duurzame tuin!

Stel Uw Vraag

Heeft u nog vragen over de mogelijkheden om deze tuintrends toe te passen in uw eigen tuin? Vul dan onderstaand contactformulier in. Ik neem binnen 1 werkdag contact met u op om een afspraak te maken.
Contactformulier:
[gravityform id=”2″ title=”false” description=”false”]

Gerelateerde berichtenDe eerste stap naar uw nieuwe droomtuin?

We helpen u graag bij het realiseren van uw nieuwe droomtuin. Zet meteen de eerste stap en maak een afspraak.

Peter van Straalen
Bart Gevers

Afspraak maken