Patiotuin: Ideeën Voor Een Kleine Tuin

Is uw tuin in zijn geheel ommuurd en niet al te groot? Dan heeft u een zogenaamde ‘ patiotuin’, een soort binnenplaats. Vindt u het moeilijk om van uw patiotuin een mooie, sfeervolle tuin te maken die bij u past? Ook voor en kleine tuin zijn er veel mogelijkheden. U leest hieronder een aantal ideeën die u kunnen helpen bij het aanleggen van uw patiotuin.

Ideeën Voor Een Patiotuin

  1. Overdekt zitgedeelte
  2. Buiten aansluiten op binnen
  3. Waterelement
  4. Gekleurde muur
  5. Natuurlijk groen als parasol
kleine-tuin-terrasoverkapping-douglas-hout-overdekt-terras-tuinontwerp-tuinaanleg-nuenen-eindhoven-helmond

Tuinvoorbeeld Terrasoverkapping

Overdekt Zitgedeelte

In een patiotuin kan het in de zomer behoorlijk warm worden. Zeker als uw tuin ook nog eens op het zuiden ligt, is het belangrijk om schaduw te creëren om ook op warme dagen van uw tuin te kunnen genieten en niet ‘verplicht’ binnen te hoeven zitten.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een overdekt zitgedeelte te maken. Zo geeft een douglas houten terrasoverkapping een natuurlijke, duurzame uitstraling.

Een andere mogelijkheid is een wat meer lichtdoorlatend schaduwdoek van Nesling. Dit is een mooie, functionele en trendy oplossing.

Buiten Aansluiten Op Binnen

Om uw patiotuin optisch te vergroten, zou u de vloer de u binnen hebt liggen, kunnen door trekken naar buiten. Zeker op zomerse dagen, als de tuindeuren open staan, wordt uw leefruimte in één keer dubbel zo groot. Als u binnen een houten vloer heeft liggen, zou u kunnen kiezen voor een vlonderterras buiten.

Of heeft u al eens aan keramische tegels voor buiten gedacht? Tegenwoordig is er een mooi en steeds verder groeiend assortiment keramische tegels speciaal voor buiten verkrijgbaar, die naadloos aansluiten op de keramische tegels die u binnen heeft liggen.

Waterelement

Door de muren rondom is een patiotuin soms een soort klankkast. Om het geluid te breken is een waterelement een leuke oplossing. Waterelementen zijn er in allerlei soorten en maten, dus keuze te over.

Water in uw tuin geeft een verfrissende aanblik. En wat is er nou leuker dan vogels die zich komen wassen en drinken in uw tuin?

Gekleurde Muur

Geef één of enkele muren in uw tuin eens een kleurtje. Hierbij kunt u natuurlijk voor ‘veilig en neutraal’ gaan en kiezen voor een witte of grijze muur. Maar durft u het aan om voor een spannende kleur te kiezen, zoals blauw, geel of misschien wel rood?

De kleur moet natuurlijk wel aansluiten bij de rest van de tuin, maar u zult verrast zijn van het geweldige effect van een niet alledaagse kleur.

Natuurlijke Groen Als Parasol

Omdat in een kleine tuin vaak een relatief goot deel van het totale oppervlak door een terras in beslag wordt genomen, is er minder ruimte voor groen. Terwijl groen wel belangrijk is: het creëert sfeer en u voelt zich prettiger.

Wat te denken van een groene parasol? Ik bedoel hiermee een vormboom die als een dak is gesnoeid en als het ware een natuurlijke bescherming geeft tegen de warme zon. Bomen die onder andere geschikt zijn als groene parasol zijn: amberboom, moerbei, esdoorn, haagbeuk,moeraseik en linde.

En door het juiste groen te kiezen valt het onderhoud ook wel mee en heeft het toch een groene, onderhoudsvriendelijke tuin.

Gerelateerde berichtenDe eerste stap naar uw nieuwe droomtuin?

We helpen u graag bij het realiseren van uw nieuwe droomtuin. Zet meteen de eerste stap en maak een afspraak.

Peter van Straalen
Bart Gevers

Afspraak maken