Grootste Voordelen Van Een Groene Tuinaanleg

Groen in de tuin doet meer met ons dan we ons vaak realiseren: we voelen ons beter in een groene tuin, kinderen bewegen meer, groen helpt bij het voorkomen van wateroverlast, u kunt verse groente en fruit verbouwen in uw eigen tuin, de waarde van woning stijgt als deze in een groene omgeving ligt, enz. enz. Kortom, overweegt u een nieuwe tuin te laten ontwerpen en aanleggen, zorg er dan voor dat het ‘groen’ in uw tuin een prominente plaats krijgt. In dit artikel leest u de 8 grootste voordelen van een groene tuinaanleg

De Grootste Voordelen Van Een Groene Tuinaanleg

Als u bij het tuinontwerp en de tuinaanleg van uw tuin kiest voor veel groen, dan biedt u dit veel voordelen. De grootste voordelen zijn:

  1. Je voelt je beter in een groene omgeving
  2. Kinderen bewegen meer in een groene omgeving
  3. Je kunt je eigen groente en fruit verbouwen in een groene tuin
  4. Een aangelegde groene tuin verhoogt de waarde van uw woning
  5. Een groene tuin zorgt voor minder omgevingsgeluid
  6. Een groene tuin prikkelt de zintuigen van jong en oud
  7. In een groene tuin leven meer soorten dieren
  8. Een groene tuin vermindert wateroverlast

groene-tuinaanleg-voortuin-hortensia-grindpad-tuinontwerp-eindhoven-nuenen-helmond-hovenierJe Voelt Je Beter In Een Groene Omgeving

Het is bewezen dat mensen zich beter voelen in een omgeving met veel groen om zich heen. Bomen en planten hebben gewoon een positief effect op hoe we in ons vel zitten. Dan is het toch logisch dat u kiest voor een tuin met veel groen? Dit kan natuurlijk prima in combinatie met een mooi terras of een vijver. Heeft u een kleine tuin? Kies dan voor een aantal bloembakken met planten, voor groen op kleine schaal.

Kinderen Bewegen Meer In Een Groene Omgeving

Groen nodigt uit tot buiten spelen. Voor jonge kinderen betekent natuur aan huis de eerste groene ervaring. Spelen in het groen leidt tot een betere motoriek en vergroot de weerbaarheid. Ook de schoolprestaties nemen aantoonbaar toe.

Denk eens terug aan uw jeugd. Toen was u toch ook graag buiten aan het spelen. Omdat de jeugd tegenwoordig veel meer afleiding en alternatieven heeft voor buiten spelen, schiet het bewegen er nog wel eens bij in. Door een aantrekkelijke, groene tuin voor uw kinderen aan te leggen, zijn ze eerder van plan om naar buiten te gaan.

groene-tuinaanleg-appels-kruiden-eigen-tuin-eetbare-tuin-tuinontwerp-hovenier-nuenen-eindhoven-helmondJe Kunt Je Eigen Groente En Fruit Verbouwen In Een Groene Tuin

Wat is er nu lekkerder dan een heerlijke maaltijd met groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin? Een vismaaltijd met verse rozemarijn, een verse salade met zelfgekweekte tomaten, een appeltaart met appels van uw eigen appelboom… Het is allemaal mogelijk in een groene tuin. U kunt er voor kiezen om een deel van uw tuin als moestuin in te richten. Maar ook met enkele bloembakken met kruiden, een leiappel tegen de schutting of een verticale kruidentuin creëert u een ‘eetbare tuin’.

Een Aangelegde Groene Tuin Verhoogt De Waarde Van Uw Woning

Uit onderzoek blijkt dat een huis met veel groen in de omgeving meer waard is. En dat geldt zeker voor een mooie, aangelegde tuin bij uw huis. De aanleg van een nieuwe tuin is vaak een flinke investering, maar het draagt er zeker toe bij dat uw huis beter tot zijn recht komt. Behalve de waardestijging, zult u ook met meer plezier leven in en om uw huis als er aan tuin omheen ligt die precies aansluit bij hoe u wilt leven.

Een Groene Tuin Zorgt Voor Minder Omgevingsgeluid

Woont u bij een drukke weg? Of hebt u op een andere manier last van omgevingsgeluid? Groen helpt ook tegen geluidshinder. Geritsel van bladeren verdrijft bijvoorbeeld omgevingslawaai.

groene-tuinaanleg-vaste-plantenborder-veel-kleuren-tuinontwerp-hovenier-eindhoven-nuenen-helmondEen Groene Tuin Prikkelt De Zintuigen

Een groene, levende tuin is een spannende omgeving die barst van de variatie. Er valt veel te beleven. Verschillende kleuren bloemen, de geur van verschillende planten, een gazon dat lekker zacht aanvoelt aan uw voeten, frambozen uit eigen tuin proeven en de vogels horen fluiten: een groene tuin prikkelt de zintuigen van jong en oud. En  elk seizoen weer anders. Heerlijk toch.

In Een Groene Tuin Leven Meer Soorten Dieren

Vlinders en bijen hebben het moeilijk. In de stad geldt hetzelfde voor mussen. Een grote variatie aan geurende en kleurige planten met veel nectar is aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Afwisseling van hoog- en laag opgaand groen levert beschutting. De egel vindt er ritselend zijn weg naar voedsel en een schuilplaats. En het getjilp van vogels is niet ver weg. Kortom, met een groene, afwisselende tuin draagt u bij een de biodiversiteit in uw directe omgeving.

Een Groene Tuin Vermindert Wateroverlast

Leest u de laatste tijd ook steeds meer berichten over toenemende wateroverlast door stortbuien en overvloedige regenval als gevolg van de klimaatverandering? Deze wateroverlast wordt onder andere veroorzaakt door de grote hoeveelheid verharde oppervlaktes. Al het water dat op deze verhardingen valt, moet via het riool worden afgevoerd. Op piekmomenten kan het riool de grote hoeveelheden water niet verwerken. Als u er voor kiest om een (groot) deel van uw tuin als border in te richten, dan kan het water geleidelijk via de bodem worden afgevoerd. Zo helpt u mee om wateroverlast te beperken.

Gerelateerde berichtenDe eerste stap naar uw nieuwe droomtuin?

We helpen u graag bij het realiseren van uw nieuwe droomtuin. Zet meteen de eerste stap en maak een afspraak.

Peter van Straalen
Bart Gevers

Afspraak maken