Groen Is Gezond - Deel 3: Sociale Contacten, Zingeving en Microklimaat

In drie korte artikelen besteed ik aandacht aan de verschillende aspecten van groen en gezondheid. Want een groene omgeving heeft een positieve werking op onze gezondheid. Vandaag Deel 3 over het bevorderen van sociale contacten door groen, over hoe groen zingeving bevordert en over hoe groen het microklimaat verbetert.

Hoe komt het nu precies dat mensen met meer groen in hun woonomgeving zich gezonder voelen en gezonder zijn? Verschillende aspecten kunnen hierbij een rol spelen:

De eerste drie aspecten zijn in het vorige artikel  over Groen Is Gezond aan bod gekomen. In dit artikel zullen de laatste drie aspecten aan bod komen.

Groen Bevordert Sociale Contacten

Op pleinen, in plantsoenen en gemeenschappelijke tuinen ontmoeten mensen van uiteenlopende leeftijden en sociale herkomst elkaar. Contacten ontstaan als mensen elkaar regelmatig in hun vrije tijd ontmoeten. Op deze manier kunnen groene ruimten sociale isolatie en eenzaamheid doorbreken – een probleem dat vooral ouderen en alleenstaanden betreft.

Eenzaamheid kan gevolgen hebben voor de gezondheid; mensen die gebrek aan sociale contacten hebben leven minder lang en zijn zowel fysiek als mentaal ongezonder.

Groen Bevordert Zingeving

Onderzoek naar vrijetijdsbesteding in natuurlijke omgevingen geeft aanwijzingen dat groen, mede door zijn symbolische betekenis, een bijdrage kan leveren aan persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Door wandelingen, fietstochten of alleen al het buiten zijn, kom je als mens in aanraking met de jaargetijden, de kringloop van het leven en je eigen plek in dit geheel.

Daardoor is persoonlijke reflectie mogelijk, wat kan leiden tot zingeving. Dit reflectie- en zingevingsproces is zeer belangrijk voor het fysiek, psychisch en sociaal welbevinden.

Groen Verbetert Het Microklimaat

Parken, bomen en groenstroken hebben een gunstig effect op het zogenoemde microklimaat, het klimaat op hele kleine schaal. Hij gaat hierbij onder andere over het dempen van de wind, de schaduwwerking en het verminderen van luchtvochtigheid- en temperatuurschommelingen (in de zomer wordt het minder warm en in de winter wordt het minder koud op groene plekken). Groen kan in een aantal gevallen een positieve invloed hebben op de luchtkwaliteit, doordat het de grotere deeltjes van fijnstof opvangt.

Tot slot kan groen ook enigszins bijdragen aan het verminderen van geluidshinder door in beperkte mate geluid te dempen en te absorberen. Bomen hebben vooral een maskerend effect op geluid. Ruisende bomen worden als een prettiger geluid ervaren dan verkeerslawaai.

Bron: Brochure Een Groene Gezonde Wijk

Groen Is Ook Gezond In Uw Eigen Tuin

Ook in uw eigen tuin is groen gezond: U zult zich echt beter voelen in een tuin met veel planten dan in een tuin die volledig bestraat is. Heerlijk ontspannen in uw tuin na een dag hard werken. Dat doet u toch goed?

Uw kinderen spelen met meer plezier buiten en dat is goed voor hun ontwikkeling en zal overgewicht voorkomen. En ook de bomen en planten in úw tuin dragen bij aan het verbeteren van het microklimaat in uw buurt.

Meer Informatie Over Uw Gezonde, Groene Tuin?

Het Rullen Hoveniers is gespecialiseerd in tuinontwerp en tuinaanleg van groene tuinen. Wilt u hierover meer informatie? In een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek bespreek ik graag met u wat wij voor u kunnen betekenen in de realisatie van uw gezonde, groene tuin?

Vul het contactformulier in en ik neem binnen één werkdag contact met u op om een afspraak te maken. Zelf bellen kan natuurlijk ook: (040) 283 29 10.

Gerelateerde berichtenDe eerste stap naar uw nieuwe droomtuin?

We helpen u graag bij het realiseren van uw nieuwe droomtuin. Zet meteen de eerste stap en maak een afspraak.

Peter van Straalen
Bart Gevers

Afspraak maken