5 Tips Voor De Oriëntatie Op Een Tuinontwerp

Een nieuwe tuin begint met een goed tuinontwerp. Maar hoe zoekt u een goede tuinontwerper en hoe bepaalt u hoe uw tuin er moet komen uitzien? Duizend en één mogelijkheden waar u uit kunt kiezen. Hoe kan ik me oriënteren op de tuinstijl die bij mij past en welke verharding wil ik in mijn tuin? In deze blog geef ik u een vijf tips die u op weg kunnen helpen.

Oriëntatie Tuinontwerp

  1. Bezoek een tuinbeurs of modeltuinen
  2. Gebruik internet voor accessoires en tuinmeubelen
  3. Nodig meerdere ontwerpers uit
  4. Vraag naar referentiemateriaal
  5. Stem binnen en buiten op elkaar af

Bezoek een tuinbeurs of modeltuinen

De eerste stap is het bepalen de tuinstijl die u het meeste aanspreekt. Hiervoor kunt u natuurlijk op internet gaan zoeken, maar dan moet u het met een plaatje doen. Om een tuin in het echt te beleven, is een bezoek aan een tuinbeurs of een modeltuinencomplex zeker aan te raden. Om een indruk te krijgen van verschillende soorten verhardingen hebben bestratingsgroothandels vaak een showtuin bij hun bedrijf liggen.

Gebruik internet voor accessoires en tuinmeubelen

Internet kunt u prima gebruiken om accessoires, zoals een tuinhaard of een buitenkeuken, maar ook bloembakken voor op het terras,  te kiezen. Het hoeft dan nog geen definitieve keuze zijn, maar de tuinontwerper die uiteindelijk uw tuin gaat ontwerpen krijgt zo wel gevoel die stijlen en kleuren die u aanspreken.

Nodig meerdere tuinontwerpers uit

De oriëntatie is vooral bedoeld om de gesprekken met de tuinontwerper gemakkelijker te laten verlopen. Als u al een idee heeft in welke stijl uw tuin moeten worden ontworpen, dan kan een tuinontwerper daar goed op inspelen. Hij voegt een extra dimensie toe, namelijk zijn ervaring met zicht- en looplijnen, kennis van een groot aantal materialen, de eigenschappen van planten en misschien wel het allerbelangrijkste: de creativiteit rekening te houden met alle randvoorwaarden en hiermee om voor u een persoonlijke tuin te ontwerper waarin u zich thuis voelt. Omdat een tuin iets persoonlijks is raad ik u aan om met meerdere tuinontwerpers een kennismakingsgesprek te voeren. Kies voor degene waarmee u de beste ‘klik’ hebt.

Vraag naar referentiemateriaal

In een kennismakingsgesprek zal de tuinontwerper vast foto’s en ontwerpen laten zijn van de tuinen waarvan hij het tuinontwerp heeft gemaakt. Als hij dat niet doet, wat ik me nauwelijks kan voorstellen, vraag er dan naar. Het is bovendien niet raar om te vragen naar referentieklanten. Bel ze eens op om te vragen hoe het tuinontwerp proces is verlopen.

Stem binnen en buiten op elkaar af

Als laatste vind ik het een gemiste kans om, als u een nieuwbouwwoning betrekt of het interieur van uw huis compleet gaat veranderen, niet met een partij in zee te gaan die binnen en buiten met elkaar kan afstemmen. Wat is er nu mooier om uw interieur aan te laten sluiten bij uw tuin? Dit kan overigens ook heel goed door de twee met elkaar te combineren of juist te contrasteren.

Heeft u specifieke vragen over het laten ontwerpen van uw tuin?

Laat dan een reactie achter op dit bericht, dan zal ik deze zo snel mogelijk beantwoorden.

[gravityform id=”2″ title=”false” description=”false”]

Gerelateerde berichtenDe eerste stap naar uw nieuwe droomtuin?

We helpen u graag bij het realiseren van uw nieuwe droomtuin. Zet meteen de eerste stap en maak een afspraak.

Peter van Straalen
Bart Gevers

Afspraak maken