10 Praktische Tips Voor Een Tuinontwerp

Een tuinontwerp (laten) maken is meer dan alleen een creatief proces. Er zijn ook een aantal praktische zaken waarmee u rekening moet houden als een tuinontwerp gemaakt wordt. Ik wil u graag een aantal tips geven die u kunt gebruiken bij het maken van uw tuinontwerp. Zodat u kunt genieten van een prachtige, nieuwe droomtuin waarin de praktische omstandigheden niet uit het oog verloren zijn.

10 Praktische Tips Voor Een Tuinontwerp

  1. Houd rekening met de stand van de zon
  2. Bepaal de keuze van planten op zo’n manier dat u het hele jaar bloei in de tuin heeft
  3. Combineer uw interieur met uw tuin
  4. Handhaaf de natuurlijke looproute in uw tuin
  5. Maak de beeldbepalende bomen die al in uw tuin aanwezig zijn een onderdeel van uw nieuwe tuin en zaag ze niet om
  6. Bedenk van tevoren welke tegelgrootte u wilt
  7. Laat de grootte van de oprit afhangen van het aantal auto’s
  8. Houd rekening met omgevingsfactoren
  9. Overleg met de buren over uw tuinplannen
  10. Bepaal in welke tijd van het jaar u uw tuin wilt realiseren

Tip 1 : Houd rekening met de stand van de zon

De stand van de zon bepaalt waar de terrassen in uw tuin komen. Als u van zon houdt dan komt het terrassen waar ’s middags de zon staat. Als u op warme dagen juist uit de zon op uw terras wilt zitten, dan plaatst u het terras op een schaduwplek.

Ook de keuze van de beplanting hangt af van hoe de zon gedurende de dag in uw tuin staat. Er zijn planten die het best gedijen in de schaduw. Andere planten hebben een voorkeur voor een plaats in de zon.

Tip 2 : Bepaal de keuze van planten op zo’n manier dat u het hele jaar bloei in de tuin heeft

Door in een plantenborder te kiezen voor planten die in verschillende maanden bloeien, kunt u er voor zorgen dat de border er het hele jaar aantrekkelijk uitziet. Zo voorkomt u dat u een deel van het jaar tegen een saaie, dorre border aankijkt. U kunt de borders in één of enkele kleuren inrichten. Of er voor kiezen om de voorjaarsbloeiers in een andere kleur samen te stellen dan de najaarsbloeiers.

Door de bloemkleur te combineren met verschillende bladkleuren kunnen speciale effecten ontstaan. Net als met bladverkleuring in de herfst of met het winterbeeld van planten. Hiervoor zijn siergrassen zeer geschikt.

Overigens hoeft een gevarieerde plantenborder helemaal niet oubollig of rommelig te zijn. Het is heel goed mogelijk om een moderne strakke tuin te combineren met een kleurige plantenborder, wellicht in één kleur.

En ook als u van ècht strak houdt, bijvoorbeeld grote plantenvakken met één soort, dan is het de kunst om een mooie afwisseling tussen de afzonderlijke plantvakken te realiseren.

Tip 3 : Combineer uw interieur met uw tuin

In het algemeen heeft u uw huis al ingericht voordat u over de tuin gaat nadenken. Stem de tuin af op uw interieur. Door bijvoorbeeld de tegels die in uw woonkamer door te trekken naar het buitenterras, realiseert u werkelijk een verlenging van uw woonkamer.

Gaat u nieuw bouwen? Denk dan ver vooruit en betrek de tuin er al bij het ontwerp van uw huis en interieur. De afstemming kan dan optimaal zijn waardoor u binnen en buiten tot één prachtig geheel (of juist één groot contrast) kunt creëren. Als u een interieurontwerper en een tuinontwerper samen aan tafel zet, ontstaan er vast fantastische nieuwe ideeën die ieder afzonderlijk vast niet had kunnen bedenken.

Tip 4 : Handhaaf de natuurlijke looproute in uw tuin

Houdt uw tuin praktisch. Denk daarom voordat u een tuinontwerp gaat maken goed na over de natuurlijke looproute in uw tuin. De plaats van de deuren en ramen in uw huis en de plaats van bijvoorbeeld de poort in uw achtertuin of de deur van uw garage of blokhut zijn hiervoor bepalend. Hoe loopt u van punt A naar punt B? Als u hier rekening mee houdt dan versterkt dit het ontwerp alleen maar.

Denk ook aan de kliko’s. Wat is de handigste manier om ze aan de straat te zetten zonder dat u obstakels tegenkomt?

Tip 5 : Maak de beeldbepalende bomen die al in uw tuin aanwezig zijn een onderdeel van uw nieuwe tuin en zaag ze niet om

Het is zonde om bomen die misschien al twintig jaar in uw tuin staan en in al die jaren tot mooie natuurlijke vormen zijn uitgegroeid, weg te halen. Zo’n beeldbepalend object in uw tuin krijgt u namelijk niet snel weer terug. In een ontwerp van een nieuwe tuin kan heel goed rekening gehouden worden met de bomen die al aanwezig zijn. Vaak kunnen zelfs mooie effecten of combinaties worden gerealiseerd.

Ook de grotere heesters in uw tuin kunnen vaak gehandhaafd blijven. Hierdoor heeft de tuin al direct een volwassen aanblik.

Tip 6 : Bedenk van tevoren welke tegelgrootte u wilt

De grootte van de tegels voor uw terrassen en looppaden is bepalend voor de grootte van uw terras. Als u bijvoorbeeld kiest voor tegels van 50 cm. dan is het handig om uw terras een veelvoud van 50 cm. groot te maken. Tenzij u er voor kiest om tegels te gaan slijpen om tot de gewenste terrasgrootte te komen. Maar het slijpen van de tegel aan de buitenkant van het terras geen optisch geen mooi beeld.

Voor de breedte van uw looppaden geldt natuurlijk hetzelfde.

Als u kiest voor klinkerverharding dan bent u een stuk flexibeler.

Tip 7 : Laat de grootte van de oprit afhangen van het aantal auto’s

Dit klinkt als een open deur. Toch komen we in de praktijk vaak situaties tegen dat er twee auto’s op een oprit moeten staan, maar dat het nauwelijks past. Of dat twee auto’s alleen achter elkaar op een oprit kunnen worden geparkeerd, waardoor altijd eerst de ene auto moet worden verplaatst, voordat de andere er uit kan. Frustrerend……

Denk eens aan de parkeerplaatsen bij supermarkten. De parkeervakken zijn vaak zo krap dat er nauwelijks een auto in past. Laat staan dat je op een normale manier kunt uitstappen. Dit kunt u in uw eigen tuin voorkomen door de parkeerplaatsen wat ruimer te maken en ook te denken aan de draaicirkel bij het inparkeren.

Tip 8 : Houd rekening met omgevingsfactoren

Inventariseer de omgeving buiten uw tuin. Raast het verkeer langs? Kies dan voor een geluidwerende oplossing. Heeft u inkijk van de buren? Denk dan eens aan een plaatsen van leibomen om uw privacy te vergroten.

Tip 9 : Overleg met de buren over uw tuinplannen

Net zo goed als u te maken heeft met de tuin van de buren, hebben de buren te maken met uw tuin. Welke erfafscheiding heeft u in gedachten? Komen er hoge bomen in uw tuin die de zon wegnemen in de tuin van de buren? Betrek uw buren bij de plannen die u met uw tuin heeft, en u voorkomt problemen. Bepaal samen de erfafscheiding of de leibomen die u op de erfgrens wilt planten.

Tip 10 : Bepaal in welke tijd van het jaar u uw tuin wilt realiseren

Een tuinontwerp is niet binnen een week gerealiseerd. Door ruim de tijd hiervoor te nemen kan de tuin aangelegd worden op het moment dat u voor ogen heeft. Ervaring leert dat van eerste idee tot het definitief vaststellen van het ontwerp dat bij u past zo tussen 2 en 3 maanden kost.

Ik neem aan dat u zich kunt voorstellen dat u wat bedenktijd wilt nadat het eerste ontwerpvoorstel wordt gepresenteerd. Een goede tuinontwerper zit met zijn ontwerp normaal gesproken al dicht aan tegen hoe u uw nieuwe tuin ziet. Toch moeten er vaak nog wat kleine aanpassingen worden gedaan op zijn voorstel. Die worden vervolgens weer besproken. Kortom een nieuwe tuin die bij u past ontwerp je niet zomaar even. Dit kost gewoon tijd.

Wilt u ook een een nieuwe droomtuin?

Wilt u ook een nieuwe droomtuin? Vul dan ons contactformulier in of neem direct contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak waarin wij met u de mogelijkheden voor uw verrassende,onalledaagse droomtuin bespreek.

Gerelateerde berichtenDe eerste stap naar uw nieuwe droomtuin?

We helpen u graag bij het realiseren van uw nieuwe droomtuin. Zet meteen de eerste stap en maak een afspraak.

Peter van Straalen
Bart Gevers

Afspraak maken