Bestrijden van engerlingen in het gazon

Heeft u last van vogels of andere insecteneters die u gazon omwoelen. En worden de wortels van de grasplantjes aangevreten? Grote kans dat u engerlingen in uw gazon heeft. Wat zijn dat? Hoe kan ik ze bestrijden? U leest het hier.

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn keverlarven. In gazons zijn het hoofdzakelijk larven van de meikever, junikever en rozenkever. De larven vreten aan de graswortels, waardoor directe groeischade ontstaat. Hierdoor neemt ook de opnamecapaciteit van water en voeding af. De grootste schade wordt veroorzaakt door vogels en andere insecteneters die naar de engerlingen op zoek gaan en deze met grof geweld uit de bodem trekken.

Bestrijding

Bestrijding is mogelijk met insectparasitaire aaltjes. Helaas kunnen niet alle keverlarven met aaltjes bestreden worden. Hieronder een overzicht van de werking van de insectparasitaire aaltjes:

Goede werking:

Matige werking:

Slechte werking:

Begin juli is het ideale tijdstip om engerlingen te bestrijden. De eieren van zowel mei- juni- en rozenkever zijn dan inmiddels uitgekomen. Indien u kiest voor een biologische bestrijding met insectparasitaire aaltjes, dan is het zeker van belang om van tevoren vast te stellen om de larve van welke soort kever het gaat. De werking van aaltjes op meikeverlarven is namelijk minimaal (maximaal 10-15% van de larven gaat dood).

Na toediening zoeken de aaltjes actief naar de engerlingen en dringen deze binnen via een natuurlijke lichaamsopening. De aaltjes voeden zich met de inhoud van de engerlingen, waarbij specifieke bacteriën vrijkomen uit het darmkanaal van de aaltjes. Deze bacteriën zetten gastheer weefsel om in producten die makkelijk zijn op te nemen door de aaltjes. De engerlingen sterven binnen enkele dagen.

Geïnfecteerde engerlingen verkleuren van wit-beige naar roodbruin en het insect verslijmt waardoor het vaak moeilijk terug te vinden is. De eerste engerlingen kunnen 2-4 dagen na toepassing al gedood worden. Controleer aangetaste plekken vlak vóór en twee weken na de eerste toepassing op aanwezigheid van engerlingen en herhaal indien noodzakelijk de behandeling met aaltjes. In die periode hebben de aaltjes zich vermeerderd en een groter percentage keverlarven gedood.

Vragen over de bestrijding?

Heeft u vragen over de bestrijding? Of heeft u hulp nodig bij het bepalen om welke soort larve het gaat? Neem dan contact op met de specialisten van Het Rullen. Wij staan voor u voor u klaar om u een goed advies te geven.

 

Gerelateerde berichtenDe eerste stap naar uw nieuwe droomtuin?

We helpen u graag bij het realiseren van uw nieuwe droomtuin. Zet meteen de eerste stap en maak een afspraak.

Peter van Straalen
Bart Gevers

Afspraak maken