Planten Snoeien In De Tuin Van Franka

Een paar weken geleden heb ik u via social media gevraagd tuinvragen te stellen. Via onze Facebook pagina stelde Franka de vraag wanneer en hoe zij de planten in haar tuin moet snoeien. Nu hebben wij de tuin van Franka een aantal jaren geleden aangelegd. Ik weet dus welke planten in haar tuin staan. Het leek mij daarom een leuk idee om de vraag van Franka wat uitgebreider te beantwoorden. (Franka is dit keer de gelukkige. Ik kan dit helaas niet voor iedereen doen, maar wie weet bied ik het in de toekomst nog wel eens aan. Houd facebook goed in de gaten!). Franka, hieronder vind je voor alle planten in je tuin een snoeiadvies. Succes!

Snoeiadvies Planten 

hydrangea-paniculata-limelight

Hydrangea paniculata ‘Limelight’

Deze hortensia bloeit op het nieuwe hout. Je kunt deze plant dus ieder jaar snoeien tot vlak boven de grond. De snoeiperiode is januari tot en met april. Let wel op het mooie winterbeeld van deze plant. De uitgebloeide bloemen hebben een mooie sierwaarde. Ik zou daarom pas op zijn vroegst in maart snoeien.

 

 

cercidiphyllum-japonicum-pendulaCercidiphyllum japonicum ‘Pendulum’

In principe hoeft deze boom niet gesnoeid te worden. Wil je toch vormsnoei toepassen, doe dit dan in het voorjaar.

 

 

 

ilex-crenata-dark-greenIlex crentata ‘Dark Green’

Door deze Japanse hulst regelmatig te snoeien, zorg je voor meer vertakkingen en dus een dichtere struik. Snoei bij voorkeur in de zomer rond de langste dag en daarna nog een keer in het najaar. Door te snoeien groeit deze plant beter.

 

 

 

lavandula-angustifolia-hidcoteLavandula angustifolia ‘Hidcote’

Snoei na de bloei in het najaar, maar uiterlijk begin oktober, de uitgebloeide bloemen en het bovenste deel van de takken weg. In het voorjaar snoei je de plant flink terug, tot 15 cm. boven de grond. Hier moet je al het eerste jaar mee beginnen. Snoei niet te vroeg (om vorstschade te voorkomen) en niet te laat (om te voorkomen dat de plant slecht bloeit). De beste periode is daarom van half maart tot half april.

 

clematis-montana-rubensClematis montana var. rubens

Deze klimplant hoef je eigenlijk alleen te snoeien als deze te groot wordt. Omdat deze Clematis op tweejarig hout bloeit, kun je het beste snoeien in juni, na de bloei. Als de plant van onderuit kaal wordt, dan kun je deze in maart tot 1 meter boven de grond terugsnoeien. Hij loopt dan weer opnieuw uit, maar bloeit dat jaar maar beperkt.

 

hedera-helixHedera helix

Ook een Hedera hoef je alleen te snoeien als deze te groot wordt. In principe kun je een Hedera het hele jaar door snoeien, maar het beste is om dit niet tussen oktober en maart te doen. Je hebt dan minder kans op vorstschade.

 

 

 

vinca-minorVinca minor

Ook de Vinca of maagdenpalm is een gemakkelijke plant als het om snoeien gaat: knip de plant alleen terug als het nodig is, en dan bij voorkeur in maart. Soms heeft deze vaste plant een enkele dode tak. Deze knip je er gewoon tussenuit.

 

 

 

polystichum-setiferum-herrenhausenPolystichum setiferum ‘Herrenhausen’

Deze wintergroene varen hoeft niet gesnoeid te worden. Eventueel kun je wel de dode veren wegknippen.

 

 

 

hosta-krossa-regalHosta ‘Krossa Regal’

Deze vaste plant hoeft niet gesnoeid te worden. Het blad sterft ieder jaar volledig af.

 

 

 

alchemilla-mollisAlchemilla mollis

Knip in het voorjaar de dorre of deels afgestorven bladeren weg. De Alchemilla mollis of vrouwenmantel kun je direct na de bloei helemaal terugknippen om een tweede bloei in de nazomer te stimuleren. Knip de plant volledig terug tot 1 of 2 centimeter boven de grond. Wees niet te voorzichtig en je kunt twee keer genieten van deze plant.

 

 

hemerocallis-summer-wineHemerocallis ‘Summer Wine’

Van de Hemerocallis of daglelie knip je de uitgebloeide bloemen weg. Je kunt de hele steel verwijderen. Dit bevordert de aanmaak van nieuwe bloemen. Ook gele bladeren kun je wegknippen. In de winter sterft deze vaste plant volledig af.

 

 

 

miscanthus-sinensis-kleine-silberspinneMiscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’

De Miscanthus of prachtriet bloeit in het najaar met prachtige aren. Het is zonde om deze aren voor de winter weg te knippen. In de winter zorgen ze namelijk voor een mooi effect in de tuin als er een laagje rijp of sneeuw op ligt. In het vroege voorjaar zal de plant helemaal afgestorven zijn. Knip de plant daarom in maart helemaal terug en hij zal weer prachtig mooi uitlopen.

 

 

pennisetum-alopecuroides-hamlen

Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’

Voor Pennisetum of lampepoetsersgras geldt hetzelfde als voor Miscanthus: in maart helemaal terugknippen.

 

 

 

salvia-nemorosa-mainachtSalvia nemorosa ‘Mainacht’

Knip deze plant na de eerste bloei helemaal terug en hij zal nog een keer bloeien. De plant verdort in de winter. Knip de stengels in het voorjaar (maart) helemaal terug.

 

 

 

geranium-cantabrigiense-biokovoGeranium cantabrigiense ‘Biokovo’

Deze halfwintergroene vaste plant vraagt weinig verzorging. Snoeien hoeft niet.

 

 

 

 

echinacea-pupurea-fatal-attractionEchinacea purpurea ‘Fatal Attraction’

De Echinacea of zonnehoed bloeit uitbundig en lang. Om nog extra bloei te stimuleren kun je de uitgebloeide bloemen verwijderen. Door de zaaddozen van de laatste bloemen te laten zitten heeft deze plant ook in de winter een sierwaarde.

 

 

kalimeris-incisa-blue-starKalimeris incisa ‘Blue Star’

Deze vaste plant knip je in het voorjaar helemaal terug, zodat hij weer fris kan uitlopen.

 

 

 

 Succes met het onderhoud

Franka, ik hoop dat ik je geholpen heb met het onderhoud van je tuin. Veel succes!

Gerelateerde berichtenDe eerste stap naar uw nieuwe droomtuin?

We helpen u graag bij het realiseren van uw nieuwe droomtuin. Zet meteen de eerste stap en maak een afspraak.

Peter van Straalen
Bart Gevers

Afspraak maken