Winterbeurt Van De Tuin

Omdat de bladeren van de bomen beginnen te vallen, leek het mij nuttig om een artikel te schrijven over wat de winterbeurt van de tuin eigenlijk inhoudt. Bij het winterklaar maken van de tuin kunt u onder andere denken aan de volgende werkzaamheden: het bemesten van planten en gazon, het snoeien van verschillende planten, het opruimen van blad (of niet).

Werkzaamheden winterbeurt tuin

Tijdens het winterklaar maken van de tuin kunnen de volgende werkzaamheden worden uitgevoerd:

winterbeurt-tuin-winterklaar-maken-compost-strooien-snoeien-tuinonderhoud-hoevnier-eindhoven-helmond-nuenen

Planten bemesten winter

In de ideale situatie bemest u de borders in het voorjaar (maart/april), in de zomer (juni/juli) en in het najaar (september/oktober). Als u de laatste bemesting nog niet hebt uitgevoerd dan kan dat ook nog tijdens de winterbeurt. Wij gebruiken hiervoor organische meststof die speciaal ontwikkeld is voor het bemesten van planten in het najaar. Door de specifieke samenstelling verbetert de beworteling en ontstaat er een rijker bodemleven, een hogere weerstand, krachtige planten die ook beter bestand zijn tegen vorst in de winter.

Voor de verbetering van de structuur van de bodem strooien wij tijdens de winterbeurt een laagje compost over de border.

Gazon bemesten winter

Voor het bemesten van het gazon geldt globaal dezelfde frequentie als voor de border. Dus voorjaar, zomer en najaar. Als u de laatste bemesting nog niet hebt uitgevoerd dan kan dat ook nog tijdens de winterbeurt. Wij gebruiken hiervoor een speciale organische gazonmest, waardoor u een diepgewortelde, donkergroene dichte grasmat krijgt.

Voor de juiste zuurgraad en hierdoor een betere groei van het gras in het voorjaar, strooien wij nu ook kalk over het gazon

winterbeurt-tuin-winterklaar-maken-bemesten-blad-opruimen-tuinonderhoud-hovenier-eindhoven-nuenen-helmondSnoeien winter

De wintermaanden zijn bij uitstek de maanden om de meeste bomen en planten in uw tuin te snoeien. Ook vaste planten kunnen worden teruggeknipt. Wij letten er hierbij wel op dat vaste planten met zaaddozen en de siergrassen niet worden teruggeknipt. Deze planten hebben een mooi winterbeeld. Dat wil zeggen dat ze met een laagje sneeuw of rijp ook in de winter nog een mooie sierwaarde hebben. Onze hoveniers weten exact welke planten nu wel en welke niet kunnen worden teruggeknipt.

Blad opruimen (of niet)

Van oudsher zijn we gewend om het gevallen blad om te ruimen. De tuin ziet er dan netjes uit. Maar blad opruimen is niet noodzakelijk. Het blad zorgt als het verteerd is immers weer voor nieuwe voeding voor de planten in uw tuin. Het is ook een schuilplaats voor nuttige insecten in de tuin.

Blad wel of niet opruimen, voor beide opties valt wat te zeggen. Aan u de keus. U kunt ook kiezen voor de middenweg: blad dat vooraan in de border ligt wel opruimen en het blad dat achteraan ligt, laten liggen.

Overige werkzaamheden

Als u toch in de tuin aan het werk bent, dan zorgt u er natuurlijk voor dat uw tuin er piekfijn uitziet. Door ook de plantenborders onkruidvrij te maken en de verharding te vegen, kunt u ook in het najaar optimaal genieten van uw tuin.

En als u een vijver hebt, vergeet dan het vijveronderhoud in het najaar niet: de filterinstallatie stop zetten en een net over de vijver heen spannen tegen vallend blad. Het is ook verstandig om nu nog de hardheid van het water te verhogen om algen groei in het volgende voorjaar te voorkomen.

De winterbeurt vakkundig laten uitvoeren door onze hoveniers?

Heeft u geen tijd of zin om de winterbeurt van uw tuin zelf uit te voeren? Of heeft u andere vragen over net winterklaar maken van uw tuin, vul dan ons contactformulier in. Ik neem dan uiterlijk binnen 1 werkdag contact met u op om vrijblijvende afspraak te plannen.

Gerelateerde berichtenDe eerste stap naar uw nieuwe droomtuin?

We helpen u graag bij het realiseren van uw nieuwe droomtuin. Zet meteen de eerste stap en maak een afspraak.

Peter van Straalen
Bart Gevers

Afspraak maken