Voorjaarsbeurt Voor De Tuin: Wat Houdt Het In?

In maart begint de lente! De temperaturen gaan weer stijgen en we zullen de zon ook weer vaker zien. Aan de eerste krokussen en narcissen is te zien dat het lente wordt in de tuin. Tijd voor de voorjaarsbeurt voor de tuin. Maar wat houdt een voorjaarsbeurt voor de tuin nou eigenlijk in? In dit artikel geef ik u tuinadvies over de werkzaamheden die in maart in de tuin moeten worden uitgevoerd.

Werkzaamheden voorjaarsbeurt tuin

Tijdens de voorjaarsbeurt van de tuin worden deze werkzaamheden uitgevoerd:

Tuin bemesten

In de ideale situatie bemest u de tuin in het voorjaar (maart/april), in de zomer (juni/juli) en in het najaar (september/oktober). Gebruik voor de bemesting een speciale voorjaarsmeststof. Deze bemesting zorgt ervoor dat planten weer gaan groeien, sterker worden en minder vatbaar zijn voor ziektes en plagen. En het bevordert de bloei van planten later in het seizoen.

Voor de verbetering van de structuur van de bodem kunt u tijdens de voorjaarsbeurt extra bodemverbeteraar over de border strooien.

Verticuteren gazon

Verticuteren van het gazon dient niet alleen om mos en oude grasresten uit de toplaag van het gazon te verwijderen. Misschien nog wel belangrijker is dat de wortels van de grasplantjes worden doorgesneden. Dit bevordert de groei van jonge uitlopers van het grasplantje. Door te verticuteren wordt ook extra zuurstof in de bovenlaag gebracht.

Als het gazon is geverticuteerd is het verstandig om de kale plekken die zijn ontstaan door te zaaien met een snelkiemend grasmengsel. Zo krijgt u weer een prachtig dicht gazon.

Bemesten gazon

Voor het bemesten van het gazon geldt globaal dezelfde frequentie als voor de border. Mijn tuinadvies is om de bemesting in de voorjaar, zomer en najaar uit te voeren.

Tijdens de voorjaarsbeurt van de tuin bemest in met een speciale gazonmeststof die voor een snelle start van de groei zorgt, waardoor uw gazon weer snel dichtgroeit en bijkleurt.

Hanteer bij het onderhoud van uw gazon deze volgorde: verticuteren – doorzaaien – bemesten.

Snoeien

In het voorjaar hoeft niet zoveel gesnoeid te worden als in het najaar en de winter. Al zijn er toch wel wat aandachtspunten: Heesters die na juni bloeien, zoals rozen en vlinderstruiken, snoeit u in het voorjaar. Ook siergrassen en vaste planten die in het najaar niet zijn teruggeknipt vanwege de sierwaarde in de winter, knipt u in het voorjaar terug. Nog voordat ze beginnen te groeien.

Verharding schoonspuiten

Door het vaak vochtige weer in het najaar en de winter is er een laagje groene aanslag op de verharding ontstaan. Deze groene aanslag is erg glad en niet mooi. Voor een frisse aanblik van de tuin kunt u de verharding in het voorjaar schoonspuiten met een hogedrukspuit en een groene aanslag reiniger. Er zijn groene aanslag reinigers op biologische basis de prima resultaten leveren. Zo hoeft u niet met een chemisch middeltje aan de slag te gaan.

De voorjaarsbeurt vakkundig laten uitvoeren door onze hoveniers?

Heeft u geen tijd of zin om de voorjaarsbeurt van uw tuin zelf uit te voeren? Of heeft u andere vragen over het tuinonderhoud in het voorjaar? Vul dan ons contactformulier in. Ik neem dan uiterlijk binnen 1 werkdag contact met u op om vrijblijvende afspraak te plannen.

Gerelateerde berichtenDe eerste stap naar uw nieuwe droomtuin?

We helpen u graag bij het realiseren van uw nieuwe droomtuin. Zet meteen de eerste stap en maak een afspraak.

Peter van Straalen
Bart Gevers

Afspraak maken