6 Tips Voor Tuinonderhoud In Het Najaar

Heeft u ook zo van de prachtige nazomer genoten? Het kon dit jaar niet op met het mooie weer. U zult deze zomer ook wel genoten hebben van uw tuin. En eigenlijk is de tuin nu ook nog prachtig. Langzaam maar zeker begint her en der al wat blad te verkleuren en de beukennootjes vallen al uit de bomen: De herfst is echt in aantocht.Tijd voor het najaarsonderhoud van uw tuin. Voor het tuinonderhoud in deze periode heb ik de volgende 5 tips.

5 Tips Voor Tuinonderhoud In Het Najaar

    1. Niet alle uitgebloeide bloemen direct wegknippen
    2. Borders bemesten
    3. Gazon bemesten
    4. Afdeknet over de vijver
    5. Blad laten liggen

Niet Alle Uitgebloeide Bloemen Direct Wegknippen

Zomerbloeiende vaste planten en heesters zijn nu nagenoeg uitgebloeid. U kunt natuurlijk de uitgebloeide bloemen direct wegknippen. Maar ook uitgebloeide bloemen hebben vaak een mooie sierwaarde en geven een echt najaarsgevoel. Denk bijvoorbeeld aan een uitgebloeide hortensia die langzaam verkleurt en uiteindelijk bruin wordt. Het is toch zonde om deze bloem af te knippen?

Veel planten maken na de bloei zaden. Ook deze zaaddozen hebben een mooie sierwaarde. Kijk eens ‘anders’ naar uw tuin in het najaar. U zult er van genieten!

Borders Bemesten

Planten worden sterker en zijn minder vatbaar voor ziektes en plagen als ze regelmatig voeding krijgen. Het zijn eigenlijk net mensen…..

Bemest uw borders daarom in deze periode nog een keer met een organische korrelmest en uw planten zullen rijker bloeien en beter groeien. Wacht niet te lang met het bemesten van uw planten. Vlak voor de winter kunt u dat beter niet meer doen.

Gazon Bemesten

Wat geldt voor uw planten, geldt ook voor uw gazon: voor een sterker gazon dat minder vatbaar is voor ziektes en plagen , zoals bijvoorbeeld schimmels, is ons advies om nu nog een laatste keer voor de winter uw gazon te bemesten met een organische korrelmest.

Het is beter om een organische mest in plaats van kunstmest te gebruiken. Bij organische mest komt de voeding veel langzamer vrij. Planten (en dus ook grasplanten) moeten meer moeite doen om aan de voeding te komen, waardoor zij een sterker wortelgestel ontwikkelen.

Afdeknet Over De Vijver

Nu het blad begint te vallen, kunt u het beste voorkomen dat dit blad in de vijver terecht komt. Als het blad verteert komen er namelijk voedingsstoffen vrij. Deze voedingsstoffen zorgen voor algengroei in uw vijver. Span daarom nu een afdeknet over uw vijver tot het laatste blad is gevallen. Dit helpt mee aan een heldere vijver tijdens de volgende zomer.

Blad Laten Liggen

Het blad dat van de bomen valt, kunt u prima in de tuin laten liggen. Dit blad verteert na verloop van tijd tot voedingsstoffen voor de planten in uw tuin. Zo creëert u een eigen kringloop in uw tuin. Het afgevallen blad is ook een schuilplaats voor allerlei insecten.

Vragen Over Tuinonderhoud In Het Najaar?

Heeft u verder nog vragen over tuinonderhoud in het najaar? Laat hieronder een reactie achter en ik zal uw vraag snel beantwoorden. Succes met het najaarsonderhoud van uw tuin!

[gravityform id=”2″ title=”false” description=”false”]

Gerelateerde berichtenDe eerste stap naar uw nieuwe droomtuin?

We helpen u graag bij het realiseren van uw nieuwe droomtuin. Zet meteen de eerste stap en maak een afspraak.

Peter van Straalen
Bart Gevers

Afspraak maken