4 Tips Voor Het Onderhoud Van Potplanten

Wilt u in de zomer genieten van prachtig groeiende en bloeiende potplanten? Voor bloembakken met prachtig groeiende en bloeiende potplanten, heb ik de volgende vier tips.

Prachtig groeiende en bloeiende potplanten

  1. Voeding en bemesting
  2. Water geven
  3. Verplanten, verpotten en snoeien
  4. Vorstbescherming van plant en pot.

Voeding en bemesting

Tijdens het groeiseizoen hebben planten in potten en bloembakken vaker vocht en voeding nodig dan dezelfde planten in de vaste grond. Er zijn speciale tabletten die ervoor zorgen dat een heel groeiseizoen lang voldoende voedingstoffen vrijkomen bij het water geven.

Water geven

Geef elke week water, afgestemd op de behoefte van de plant. Een plant die teveel of te weinig water krijgt, laat in beide gevallen vaak het blad hangen. U ziet direct of de potgrond kurkdroog of drijfnat is. Bij droogte direct water geven. Wanneer de pot ongemerkt te nat wordt, kunt u beter kiezen voor een pot waar overtollig water uit kan weglopen. Zet de plant dan in een pot met een overloop of met een gat onderin.

Verplanten, verpotten en snoeien

Als de plant doorgroeit, kan de pot te klein worden. Zonder een grotere pot kan de plant dan gaan afsterven. Kies een pot waarin de plant genoeg ruimte heeft voor de groei die u wilt toestaan. Door op tijd en goed te snoeien, vertraagt de groei. De plant blijft zodoende geschikt voor de pot waarin hij staat. De snoeiwijze en het snoeimoment verschillen per plant.

Vorstbescherming van plant en pot

Poreuze materialen trekken vocht aan, waardoor de pot kan barsten. Als u twijfelt aan de winterhardheid van uw pot, zet u deze vorstvrij weg. Zorg er anders wel voor dat de waterafvoer in de pot in orde is. Zodra er teveel water in de bak achterblijft, zal dit met vorst uitzetten waardoor de pot barst.
De wortels van planten beschermt u door ze af te dekken met stro en/of jute. Soms is isolatie van de pot nodig om de wortels te beschermen. Gebruik dan bijvoorbeeld noppenfolie of speciaal acryldoek.

Gerelateerde berichtenDe eerste stap naar uw nieuwe droomtuin?

We helpen u graag bij het realiseren van uw nieuwe droomtuin. Zet meteen de eerste stap en maak een afspraak.

Peter van Straalen
Bart Gevers

Afspraak maken