Tuinideeën

14 Tips en ideeën voor een moestuin

Heerlijk koken met groenten en kruiden uit eigen tuin. Of samen met uw kinderen een moestuin beginnen, onderhouden en snoepen van de oogst. De moestuin in uw tuin – groot of klein – is leuk, leerzaam en gezond. In iedere tuin is plaats voor een moestuin. Er zijn verschillende manier om een moestuin in te richten, bijvoorbeeld in potten en bloembakken. Lees hieronder 14 tips en ideeën voor een leuke moestuin in uw tuin.

Moestuin Tip 1: Begin een moestuin samen met uw kinderen

Ga samen met uw kinderen aan de slag met een moestuin. U zult zien dat ze het reuze interessant vinden hoe een plantje uit een zaadje ontstaat.

Moestuin Tip 2: Maak een moestuintje in een bloembak of bloempot

U kunt prima een moestuin aanleggen in een bloembak of bloempot. Zo is een moestuin ook geschikt voor een kleinere tuin of voor een balkon.

Moestuin Tip 3: Zaaien of direct planten

U kunt er voor kiezen om te zaaien of direct te planten. Als u zaait dan duurt het natuurlijk wat langer voordat uw kunt oogsten, maar het is wel heel leuk voor kinderen om het zaadje te zien ontkiemen en een groente plantje te zien ontstaan.

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om direct al met wat grotere groente- en kruidenplanten te beginnen. U heeft sneller resultaat en het ziet er meteen al leuk uit in een bloembak.

Moestuin Tip 4: Let op met nachtvorst

Veel groente- en kruidenplanten kunnen niet tegen nachtvorst. Bijvoorbeeld basilicum, tomatenplanten en paprikaplanten bevriezen direct bij vorst. Maar ook andere jonge groente- en kruidenplanten verdragen geen vorst. Vraag daarom na welke planten wel en welke niet tegen de kou kunnen of wacht met planten tot de nachtvorst verdwenen is. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op een beschutte, vorstvrije plek te zaaien.

Moestuin Tip 5: Gebruik geen bestrijdingsmiddelen

Bij een moestuin horen natuurlijk geen bestrijdingsmiddelen. Zo bent u er 100% zeker van dat u biologisch eet. Controleer de planten regelmatig op bijvoorbeeld rupsen of andere insecten. En accepteer dat er soms iets mislukt of van bladeren wordt gegeten.

Moestuin Tip 6: Verschillende soorten hebben verschillende ruimte nodig

Niet elke soort groente of kruiden die u zaait of plant heeft dezelfde ruimte nodig. Houdt hiermee rekening. Op de verpakking van het zaad of de plantjes kunt u vaak teruglezen welke plantafstand u het beste aan kunt houden.

Moestuin Tip 7: Een verticale moestuin

Erg origineel is een verticale moestuin. Door een aantal bakken boven elkaar te hangen, creëert u een heel leuk effect. Bovendien neemt het weinig ruimte in beslag. Het past dus in iedere tuin.

Gebruik bijvoorbeeld een oude pallet als rek, waartegen u de bakken van douglas hout maakt. Op deze manier hoeft het ook niet al te veel te kosten.

Moestuin Tip 8: Regelmatig bemesten

Om de groenten goed te laten groeien is regelmatig bemesten van groot belang. Planten de groenten in voedzame potgrond en geeft ze iedere 6 weken wat organische korrelmest. U zult zien dat de planten beter groeien. Bovendien zijn ze zo minder vatbaar voor ziektes en schimmels.

Kruiden planten houden over het algemeen van schrale grond en hebben daarom minder mest nodig.

Moestuin Tip 9: Jonge groenten het lekkerst

Jonge groenten zien het lekkerst. Oogst dus niet  te laat, maar laat de tomaat wel rood worden natuurlijk.

Zo maakt u de heerlijkste gerechten met groenten en kruiden uit eigen tuin!

Moestuin Tip 10: Een moestuin in de zon

Kies bij het aanleggen van een moestuin voor een zonnige plek in uw tuin. Groente- en kruidenplanten groeien het best in de zon, vruchten rijpen gemakkelijker en planten zijn minder vatbaar voor ziektes

Moestuin Tip 11: Verschillende kleuren

Een moestuin hoeft niet alleen praktisch te zijn, maar kan ook mooi zijn. Bijvoorbeeld door verschillende kleuren te gebruiken. Wat te denken van rode eikenbladsla, rode salie of bonte tijm?

Ook met verschillende tinten groen kunt u leuke effecten creëren.

Moestuin Tip 12: Zorg voor verschillende oogstmomenten

Niet alle groenten groeien even snel. De oogsttijden variëren over het algemeen van 4 tot 8 weken. U leest ze op de verpakking.

Door verschillende oogstmomenten te kiezen, blijft de moestuin constant leuk en valt er altijd wat lekkers te eten.

Moestuin Tip 13: Leifruit

Een lekkere appel of peer uit eigen tuin? Plant dan leifruit in uw tuin tegen een zonnige muur of schutting. Het neemt weinig plaats in beslag, u heeft een mooie bloesem in het voorjaar en uw kinderen kunnen het fruit geleidelijk zien groeien.

Moestuin Tip 14: Voldoende afwatering

Groente- en kruidenplanten houden niet van natte voeten. Zorg daarom voor voldoende afwatering, bijvoorbeeld door een aantal gaten aan de onderkant van de bloembak te maken.

Meer moestuin ideeën op Pinterest

Wilt u nog meer ideeën voor het inrichten van een moestuin? Klik dan hier voor ons Moestuin-bord op Pinterest.

Relevante tuinartikelen

Telefoon icoon Neem contact op